TERRORISM. Islamistisk terror slog till igen i Paris, bara veckor efter det senaste dådet i Stockholm. Alla ytterligare debatter inför söndagens franska presidentval är inställda. Marine Le Pen kräver omedelbart stängda gränser, återinförda gränskontroller och utvisning av utlänningar som varit utredda av säkerhetstjänsten.

– Min regering för nationell enhet kommer att genomföra denna politik, så att republiken överlever, och så att Frankrike överlever, säger presidentkandidaten och ledaren för högerpartiet Nationella Fronten, Marine Le Pen, på en presskonferens under fredagen.

Hon var tydlig med situationens allvar.

– Frankrike befinner sig i ett krigstillstånd.

Terrorattacken på paradgatan Champs-Élysées i hjärtat av Paris under torsdagskvällen dödade en polis och skadade två allvarligt. Vapnet som användes var ett automatvapen, kalashnikov, som är ett krigsvapen, kommenterar en polis. Förövaren sköts ihjäl av polis innan han hunnit skada fler. Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet och benämner gärningsmannen med ett krigsnamn, som även indikerar att han hör hemma i Belgien. Förövaren var känd av franska säkerhetspolisen som utrett honom i februari för möjliga kopplingar till terrornätverk. I hans bil hittades knivar och ytterligare vapen.

Attack på väst
Dådet skedde mitt under pågående final på presidentkampanjen som tv-sändes för en miljonpublik. Det tillsammans med att det var poliser som var målet, har fått flera att tolka dödsskjutningen som ett klart angrepp på staten Frankrike, på demokratiska institutioner och på väst. I Samtidens ledare (länk) ställs också frågan om den jihadistiska krigföringen mot väst nu tagit ytterligare ett steg.

Avstyrde försök till terrordåd
Presidentkampanjens sista skälvande vecka har haft ännu en allvarlig incident. I tisdags arresterades två män i den mångkulturella staden Marseille, misstänkta för att ha planerat en attack på en av presidentkandidaterna (länk).

Migrationsfrågan har präglat hela kampanjen och Marine Le Pen, har varit tydligt kritisk mot islamistisk terrorism särskilt de senaste veckorna. Bland annat vill hon förbjuda den salafistiska ideologin, utvisa hatpredikanter och stänga deras moskéer.

Men även konservative Francois Fillon har haft ett tufft tonläge i frågan och höll även han en presskonferens under fredagen där han beskrev att Frankrike är i krig.

Redo för Le Pen
Många tolkar nu situationen som fördel till Marine Le Pen. Hon har fått ännu ett skrämmande belägg för sina varningar för radikal islam. Väljarna kan vara redo att ta till sig hennes budskap om att islam är ett allvarligt hot mot väst och att åtgärder måste tas.

President Donald Trump tweetade: “Another terroristattack in Paris. The people of France will not take much more of this. Will have a big effect on presidential election!”

Jämnt i opinionen
På söndag är det den första omgången av presidentvalet. Elva kandidater finns, men fyra är favorittippade och ligger relativt jämnt. Marine Le Pen (22 procent), Francois Fillon (21 procent), oberoende mittenpolitikern Emmanuel Macron (22 procent) och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon (18 procent) enligt opinionsmätningen ”Présitrack”. Andra omgången i valet sker 7 maj då två kandidater möts.

Läs mer på The Guardian Fears that Paris shooting will effect presidential election as first round looms och Washington Post Deadly Paris shooting could influence voters on eve of key French election.