KVINNORS RÄTTIGHETER. Saudiarabien har i en hemlig omröstning valts in i FNs kvinnokommission för att utveckla FNs arbete för jämställdhet. Av 54 medlemsländer röstade 47 för att släppa in Saudiarabien. Är Sverige ett av dem? Det vägrar UD att svara på.

Liberalernas partiledare Jan Björklund menar att regeringen mörkar och kräver korten på bordet av utrikesminister Margot Wallström (S) om hur man röstat.

– Man mörkar hur man har röstat och det är fullständigt oacceptabelt i en demokrati. Hoppas det inte är sant att Sverige har röstat för, säger Jan Björklund till Expressen (länk).

Även övriga Alliansen kräver svar av den feministiska regeringen.

UD vägrar att svara.

Sharialagar
Saudiarabien har röstats in i FNs kvinnokommission och staten är därmed ett av 45 länder som ska ta fram nya riktlinjer och ta fram konkreta åtgärder för att öka jämställdheten i världen.

Saudiaarabien är en stat som tillämpar sharialagar och där kvinnor stenas. Där kvinnor inte får gå någonstans utan slöja och manligt sällskap. Där kvinnor inte ens får köra bil. Men Saudiarabien är en viktig handelspartner för Sverige och det är inte längesedan som den svenska regeringen med sällskap väckte uppmärksamhet i världspressen då man åkte på statsbesök och tog på sig slöjor.

Jan Björklund menar att om Sverige röstade ja skulle det innebära en kollaps för den feministiska utrikespolitiken.

– Den var allvarligt naggad i kanten redan efter slöjorna i Iran, men det här obegripligt i så fall.