ITALIEN. Italienska regeringen har gjort upp med ett dussin rivaliserande arabiska klaner i Libyen. Samarbetet handlar om att säkra gränsen för att stoppa flödena av migranter som försöker nå Europa.

– Att säkra Libyens södra gräns innebär att säkra Europas södra gräns, säger Italiens inrikesminister Marco Minniti.

Södra Libyen är fullt av smugglingsrutter för människor, vapen och droger. Sedan Moammar Kadhaffi störtades 2011 har en mosaik av klaner och etniska krafter kämpat för att ta kontrollen över illegal handel och oljefält i regionen. Nu har Italien gjort en överenskommelse med 60 klanledare efter en 12-punkts avtal efter hemliga samtal i Rom på söndagen.

– En libysk gränskontroll kommer att övervaka Libyens södra gräns på 5000 km, säger Italiens inrikesminister Marco Minniti till italienska La Stampa, rapporterar Breitbart (länk).

Bekämpa smuggling
Överenskommelsen ska bekämpa “en ekonomi baserad på illegal droger, som orsakar hundratals döda i Medelhavet, tusentals desperata människor som söker ett bättre liv, en populistframstöt (i Europa) och ett jihadisthot i öknen”, enligt en text som citerades i tidningen Corriere della Sera.

Närvarande var även en representant från Libyens FN-stödda regering, Government of National Accord, GNA, baserad i Tripoli och som kontrollerar västra Libyen.

EU vill ha avtal
I januari varnade Maltas premiärminister Joseph Muscat för att det i vår kan komma fler migranter över Medelhavet än någonsin tidigare. Malta är nytt ordförandeland i den rullande ordningen i EU. Joseph Muscat anser att EU snarast måste få ett avtal med Libyen, med förebild migrationsavtalet med Turkiet.

– Det är inget som helst tvivel om att Europa i vår kommer att stå inför en ny stor kris om inte innehållet i avtalet med Turkiet kopieras för de centrala delarna av Medelhavet, hävdade Muscat när han talade i EU-parlamentet, skriver DN (länk).

Ökat antal till Italien
Även om antalet migranter totalt till EU har minskat 2016, från en dryg miljon året innan till 363 348, har inflödet till Italien istället ökat, från 153 842 till 181 436. Fler människor drunknade på Medelhavet än något år tidigare, 5 079.

Italien har återkommande gånger bett övriga EU-länder om hjälp med det stora inflödet av migranter till landet, varav flertalet kommer via Libyen. Gensvaret har varit i princip noll. Istället har Italien alltså ensamt inlett samtal om ett migrationsavtal med den svaga regeringen i Tripoli. EU-ledningen verkar hoppas att Italien ska lyckas där man har misslyckats.

Helvetesläger
Utmed kusten i Libyen väntar tiotusentals migranter och flyktingar på att ta sig över Medelhavet. De 4 000 till 7 000 uppsamlingslägren beskrivs som ”helvetet på jorden” i en rapport från FN:s barnfond Unicef. Kvinnor och barn råkar värst illa ut. Enligt Unicef är flyktingrutten en lukrativ inkomstkälla för de väpnade grupperna och människorna hålls ofta kvar i flera månader för att finansiera båtresan till Europa (länk).

Flera avtal
Migrationen från Libyen har ökat kraftigt de senaste månaderna. Överenskommelsen med Italien är den senaste i en serie avtal där europeiska länder försöker stoppa flödet av migranter och människosmuggling. I mars möttes inrikesministrar från flera EU-länder och afrikanska länder och gjorde en överenskommelse med regeringen GNA i Libyen som inkluderar ekonomiska medel, utbildning i kustbevakning samt utrustning.

24 200 människor har hittills i år räddats från drunkning i Medelhavet och registrerats i italienska hamnar, enligt Italiens inrikesminister Marco Minniti.