UTVISNINGAR. Den terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, var efterlyst och skulle ha utvisats av svenska polis redan i februari i år. Efter avslöjandet har debatten om utvisningar gått varm. Men beskedet från S-kongressen är varken fler poliser eller resurser till avvisningar.

Rakhmat Akilov hade fått avslag på sin asylansökan och skulle ha utvisats. Polisen mottog ärendet om Akilov den 23 februari från Migrationsverket eftersom han inte hade inställt sig på MV:s kallelse. Fyra dagar senare efterlyste polisen honom som avviken. Tillsammans med drygt 12 000 andra i samma situation som bara finns i vårt samhälle vind för våg, utan att någon har koll på dem eller vet vilka de är eller vilket syfte de har att vara i vårt land. Säpo kände till mannen men eftersom det inte fanns något brott registrerat överfördes ingen information om mannen till polisen, helt enligt regler och lagar.

Statsminister Stefan Löfven var upprörd när han fick veta om utvisningsbakgrunden.

– Det gör mig frustrerad. Om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration.

Han sa även i söndags att ”arbetet mot terrorism är en nationell uppgift, som ska stå över allt annat” och att ”Alla som har fått avslag ska återvända hem.”

Även inrikesminister Anders Ygeman instämde: ”Det behövs fler åtgärder. Det är självklart så att den som saknar asylskäl eller skyddsbehov ska återvända”.

Men på S-kongressen som just nu pågår i Göteborg, visar Löfven att Socialdemokraterna inte tar avvisningarna på allvar. De satsningar på polisen som S aviserar är att öka antalet poliser fram till år 2024 med 10 000 istället för 5 000 som regeringen har föreslaget. S anser sig alltså behöva dubbelt så många poliser sedan tidigare. Men platserna på polisutbildningarna gapar tomma och hundratals poliser har sagt upp sig. Enligt polisförbundet måste både löner och arbetsvillkor förbättras. Anders Ygeman säger att lön ska sättas mellan arbetsmarknadens parter. Förslagen beräknas kosta mellan 6 och 8 miljarder kronor, enligt Magdalena Andersson. För att klara detta föreslår man polisutbildning på två nya lärosäten men också en plan för att göra polisen till ett mer attraktivt yrke.

På pressträffen presenteras inga nya pengar till polisen för innevarande år även om regeringen redan har sagt att polisen får 700 miljoner extra i år.

Det betyder alltså att det inte blir några riktade satsningar till utvisningar. Det kan vara ett högt spel som Stefan Löfven kör. Om något mer terrordåd händer innan valet kan det stå honom dyrt. Just nu verkar hans uttalande ha lugnat många och att han inte sätter handling bakom orden kan ta lite tid för folk att inse. Händer det däremot något mer kan domen bli mycket hård.

12 000 avvikna blir 50 000
På polisens lista finns det omkring 12 000 personer i Sverige som är efterlysta på samma sätt som terrormisstänkte Akilov. Det kommer enligt myndigheterna att bli många fler när asylansökningarna från 2015 betas av. I den senaste prognosen skriver Migrationsverket att 50 000 personer kan komma att avvika fram till 2021.

I nuläget har Polismyndigheten cirka 18 000 öppna verkställighetsärenden som överlämnats från Migrationsverket. Av dessa är cirka 12 500 avvikna. Arbetet med att lokalisera de personer som avvikit är både tidskrävande och resurskrävande, skriver polismyndigheten.

Antalet flyktingar och migranter som klassas som säkerhetshot av Säpo nära fördubblades i fjol. Men eftersom de inte går att utvisa till en lång rad länder, blir många kvar i Sverige. Förra året anmälde Migrantionsverket 739 potentiella säkerhetsärenden till Säpo, vilket är rekord och kan jämföras med 461 år 2015 och 109 under 2014. Säpo vill inte säga hur många som befinner sig på svensk mark. Ingen strategi finns för hur de ska hanteras, enligt terrorforskare Magnus Ranstorp, uppger SVT (10 april).

Praktskandal
Jimmie Åkesson har sagt att det är en ”praktskandal” om uppgiften med Rakhmat Akilov skulle ha utvisats stämmer. SD vill öka utvisningstakten genom att polisen gör fler utlänningskontroller och att de som har fått utvisningsbeslut ska sättas i förvar, istället för som nu vistas fritt i landet.

– Vi ska förvara i de fall där det finns en risk att personen avviker, och det är det ju uppenbart i 10 000–15 000 fall.