SKOLKRISEN. Det fortsätter komma oroväckande rapporter från den svenska skolan. I veckan meddelade Arbetsmiljöverket att antalet allvarliga hot- och våldshändelser nästan fördubblats bara på några år. En av dessa är den skrämmande historien om läraren Charlotta.

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket handlar om trakasserier, hot och våld både mellan elever och lärare och mellan elever. 2012 inkom 173 anmälningar om hot till Arbetsmiljöverket, 2016 var det 263. Anmälningar om våld ökade från 234 till 456 under samma tid. Hotet och våldet orsakar sjukfrånvaro inom skolan och detta fortsätter öka.

En av historierna som fått ett ansikte är läraren Charlotta. Hon hade just börjat jobba på en högstadieskola i Blekinge när en grupp killar stängde in henne i en skrubb. När hon lyckats ta sig ut blev hon hotad till livet av dem.

– Han sa att ”Det där var inte det enda vi skulle göra. Vi ska skjuta dig också. Skjuta dig i pannan”, berättar Charlotta enligt Expressen (länk).

Hans röstläge och blick gjorde att Charlotta tog det på största allvar och polisanmälde, men han som hotat var minderårig så inget hände. Gruppen killar fortsatte trakassera henne.

”En kille höll vid ett flertal tillfällen upp fingrarna som en pistol eller höll något under tröjan så att det såg ut som en pistolpipa som han riktade mot mig. Han kunde nämna orden ”skjuten i pannan” när jag gick förbi. Det var en terror, säger Charlotta.”

Rädslan växte och följde med henne hem efter jobbet.

”Det kändes som att någon var ute efter att skada mig. Jag blev så rädd att jag började se mig över axeln och gillade inte att vara ute när det var mörkt. Jag ville färga håret mörkt så att ingen skulle känna igen mig”, säger hon.

Den sista meningen ger en ledtråd till vad det kan vara för killar eller område det rör sig om, även om skolan inte namnges. Det ger också en bild av hur många etniska svenskar känner sig i en miljöer där man numera är minoritet.

Charlotta sjukskrev sig men har sedan börjat på en annan skola där hon trivs.

Händelsen visar återigen på en alarmerande situation på svenska skolor, där ledning och myndigheter står handfallna. Frågan är hur kan det ha gått så här långt och vad det svenska samhället ska göra åt det.