MIGRATIONSKRISEN. EUs gränsbyrå Frontex anklagar hjälporganisationer för att spela människosmugglare i händerna i Medelhavet. Nu slår Läkare utan gränser tillbaka mot anklagelserna.

Italien var tidigare ett transitland, då tusentals migranter fortsatte resan norrut mot Tyskland och andra länder. Men nu har det blivit allt vanligare att Italien blir slutdestinationen, på grund av tuffare gränskontroller som stoppar migranterna från att åka vidare. EUs och Italiens frustration ökar. Nyligen har Italien gjort ett avtal med den FN-stödda regeringen i Libyen och ett dussin rivaliserande klaner för att stoppa flödet från Libyens kust (länk).

Men Frontex chef Fabrice Leggeri har också anklagat NGOs för att bidra till mer pull-effekter genom sina räddningsaktioner nära Libyens kust i Medelhavet. Det har startat ett bittert gräl med hjälporganisationerna.

Indirekt stöttar smugglare
Majoriteten av de fartyg som plockar upp migranter i sjönöd tillhör EU, men enligt Frontex är det så många som 40 procent av insatserna utanför den afrikanska kusten som utförs av NGOs, vilket gör det omöjligt att kontrollera migranternas ursprung eller smugglingsrutter, om NGOs i vissa fall inte samarbetar.

Fabrice Leggeri menar att det uppmuntrar smugglare och vill ha en utvärdering av aktionerna. Man har en plikt att undsätta nödställda till sjöss, ”men vi måste undvika att stötta kriminella nätverk”, säger han i en intervju (länk). Han säger att när man plockar upp migranter allt närmare Libyens kust leder det till att smugglare tvingar fler människor i sjöodugliga båtar utan tillräckligt med bränsle och vatten.

Läkare utan gränser har kallat anklagelserna för ”extremt allvarliga och skadliga” och att deras humanitära insatser inte var ”orsaken utan ett svar” på krisen.

Missförstånd
En italiensk ex-minister, Mario Giro, säger att Leggeris påstående visar på en fundamental missförståelse av de push- och pull-faktorer som uppmuntrar hundratusentals människor från Afrika och Mellanöstern att lämna sina hem och göra den riskabla resan över Medelhavet mot Europa.

– För det första tror jag inte alls att NGOs har kontakt med smugglare. Detta är en missledande kontrovers som används av interna skäl. Jag vet att NGOs inte går in på Libyska vatten. Det är fakta, säger Giro till tidningen The Guardian (länk) Han tillägger att Frontex saknar klara bevis för att backa upp sina anklagelser.

Försöker avskräcka
Generaldirektören för Läkare utan gränser, Arjan Hehenkamp, stöder uttalandet. Han säger att den uppskruvade retoriken om den livräddande roll som NGOs spelar i migrationskrisens frontlinje är ett försök att avskräcka grupperna och minska de ekonomiska bidragen till dem.

– Även om vi inte var närvarande är vi säkra på att flödet av migranter skulle fortsätta. Det skulle antingen betyda att de drunknade i stort antal eller att kommersiella fartyg skulle utföra räddningsaktionerna, vilket skulle leda till fler olyckor.

Han menar att det är ett ”kallblodigt” försök av vissa EU-regeringar att trycka tillbaka högerpopulister och att kontrollera invandringen genom att avtala om internering av migranter i omänskliga läger i Libyen, i en strävan att skära ner på söka-och-rädda-kapaciteten.

Inte pull-faktorer
Mario Giro säger att det faktum att NGOs räddar migranter inte alls har lett till att fler människor ger sig ut på resan över Medelhavet från Libyen. Mario Giro menar att det inte handlar om ”pull-faktorer” utan att det snarare är ”push-faktorer” som får människor att lämna sina hemländer.

– Vi har en tendens att tro att de lämnar på grund av extrem fattigdom. Så är inte fallet. De som flyttar har råd att spendera upp till 7000 euro för att göra resan. De som kommer är unga, utbildade och kommer från länder där utvecklingen har tagit fart, säger Mario Giro och pekar på Nigeria, Guinea och Elfenbenskusten.

Omänskliga förhållanden
EUs plan att backa den FN-stödda regeringen i Libyen och betala hundratals miljoner euro för att förhindra migranter att ge sig av till Europa, har fördömts av grupper som Läkare utan gränser. De hänvisar till omänskliga förhållanden i Libyens uppsamlingsläger.

– Ingen kontrollerar någonting i Libyen. Vi är inte i någon position att kunna kontrollera människosmugglarnas marknad, säger Mario Giro, som hoppas att man i en framtid ska kunna gå in i lägren med internationella organisationer och ta över från kriminell milis som kontrollerar den svarta marknaden. Men att man idag har långt dit.

En miljon på väg
En tidigare medarbetare på Brittiska ambassaden i Benghazi, Joe Walker-Cousins, har tidigare sagt att så många som en miljon migranter kan vara på väg till Libyen och Europa från de afrikanska länderna.

Sedan årsskiftet har drygt 180 000 migranter och flyktingar redan nått Italiens kust.