Marine Le Pen får av allt att döma möta unge, oberoende center-vänterkandidaten och EU-förespråkaren Emmanuel Macron i en andra valomgång i Frankrikes presidentval den 7 maj. Enligt opinionsinstitutet Kantar blir det nästan dött lopp mellan Macron och Le Pen som får 23 resp 22 procent i första valomgången idag, rapporterar Le Figaro.

De båda traditionella statsbärande partierna, Socialisterna och Republikanerna, som under lång tid skiftat på presidentposten är nu utslagna.

Valet är ännu en katastrof för Europas politiska etablissemang.

Eftersom ingen kandidat fick 50 procent i dagens första valomgång blir det en andra valomgång mellan de två som fått flest röster den 7 maj.

Nationella frontens Marine Le Pen går till val på en EU- och invandringskritisk linje, medan den oberoende Macron som inte har något parti bakom sig, förespråkar mer av EU och traditionell politik.

Frågan nu blir var de utslagna kandidaternas väljare tar vägen. Republikanske Francois Fillon, som tippas få 19 procent av väljarna i första omgången, har fört en mer invandringskritisk linje än tidigare partikollegor. Också den fjärde kandidaten, kommunisten Jean-Luc Melenchon som också ser ut att få omkring 19 procent, har fört en utpräglat EU-kritisk linje.

Om väljarna går på de mest laddade sakfrågorna ser Marine Le Pen ut att ha en god chans i andra valomgången, även om Macron leder i opinionsmätningarna.

*
Se mer: Le Figaro i Emmanuel Macron et Marine Le Pen obtiennent chacun à égalité 23% des suffrages