Uppstickarpartiet Alternativ för Tyskland, AfD, hade en välbesökt kongress i Köln i helgen. Den splittring medierna målat upp syntes inte mycket av.

Partiet valde nya affischnamn inför det tyska förbundsdagsvalet i september. Veteranen, förre kristdemokraten och publicisten Alexander Gauland, 76, ska leda valkampanjen tillsammans med finanskvinnan och öppet homosexuelle Alice Weidel, 38.

– AfD är här för att stanna och vi är starkare än någonsin, sa Alice Weidel i sitt tal och möttes av jubel bland delegaterna.

I medierna har mycket uppmärksamhet handlat om att nuvarande ledaren Frauke Petry överraskande avsade sig ledarskapet inför kongressen. Men hon stannar i partistyrelsen. Skälet till att hon tar ett steg tillbaka är främst kritik mot hennes egensinniga ledarstil och oförmåga att samarbeta.

Men hon hyllades av medgrundaren och efterträdaren Alexander Gauland från talarstolen.

– Kära Frauke Petry, vi behöver er i partiet, sa han och vann rungande bifall. Därefter kysste han hennes hand.

Partiet antog en valplattform. Några av förslagen i det program som man går till val på handlar om utträde ur eurosamarbetet, en årlig utvisningskvot för flyktingar, nej till anhöriginvandring och en aktiv befolkningspolitik i syfte att höja födelsetalen bland tyskar. Partiet är för religionsfrihet men säger samtidigt att alla måste följa landets lagar.

– Vi vill behålla vårt land, behålla vår identitet och vi är stolta över att vara tyskar, sa Alexander Gauland i sitt tal, enligt Independent.

AfD bildades 2013 och ökade snabbt i opinionsmätningarna efter migrantströmmarna 2015 och har nu säte i 11 av Tysklands 16 delstater. Störst stöd fick man i delstatsvalet i Saxony-Anhalt, då 24,4 procent av väljarna röstade på partiet. På senare tid har stödet i mätningarna stagnerat, men partiet hoppas att med ny ledning kunna göra en effektiv valrörelse och vinna inträde i förbundsdagen i höst.