UTVISNING. Han har kallats Sveriges farligaste fånge och har hållits inlåst i åtta år efter sitt avtjänade straff, eftersom utvisningen inte gick att genomföra. När man till sist lyckades utvisa Kader Bencheref strösslade Kriminalvården pengar över honom på resan.

Kader Bencheref dömdes för drygt tio år sedan till 3,5 års fängelse och livstids utvisning, bland annat för fyra våldtäktsförsök mot kvinnor i Sundsvall. Efter avtjänat straff skulle han utvisas. Kader Bencheref uppger att han kommer från Marocko, från Västsahara, men att han kastade sina papper när han kom till Sverige. Marocko har vägrat ta emot honom. Samma dag som han släpptes togs han därför i förvar av gränspolisen och har därefter hållits inlåst. En inlåsning under åtta år som kostat skattebetalarna 16 miljoner kronor.

Sveriges farligaste
Han har kallats Sveriges farligaste fånge och beskrivs som extremt labil, våldsam och oberäknelig. Han har lagts in på rättspsyk flera gånger och har roterat runt på de tyngsta anstalterna enligt ett särskilt schema för att avlasta personalen.

Men till sist gick det att hitta ett sätt att utvisa mannen. I februari lyckades man ordna att han skulle utvisas – till Algeriet. Mannen krävde pengar av Kriminalvården och fick först 15 000 kronor innan avresan och därefter tog man ut 25 000 till på en uttagsautomat på Arlanda.

Enligt uppgift ska han ha krävt 5000 kronor för att bli utvisad, 10 000 kronor i ”ersättning för förlorade och förstörda saker under sin långa vistelse i Kriminalvården”. I samband med detta krav beslutas även att man ska köpa nya kläder och mobiltelefon till Bencheref, skriver Expressen (länk). Kriminalvården har sedan gjort en intern utredning där man konstaterar att man betalat ut alldeles för mycket, under press av Bencheref.