Den svenska demokratin hotas av politiskt våld från extremister. Islamistisk extremism liksom högerextremism kritiseras och hårdbevakas, men våldsvänstern har i årtionden kommit undan. Vänstervåldet har förringats och förnekats. Nu har till slut en kartläggning gjorts av vänsterns extrema och antidemokratiska agerande.

Det är ett viktigt arbete som näringslivets tankesmedja Timbro låtit Fredrik Segerfeldt utföra i form av en artikelserie i nättidningen Smedjan (länk).

Hans fyra artiklar är avslöjande, kanske inte i form av något scoop men däremot som en skammens sammanställning av hur stort samhällsproblem vänsterextremismen utgör. Här blir vänstern avklädd sina vackra ord och istället träder det fula, sadistiska trynet fram i all sin nakenhet.

Många inom den Sverigedemokratiska rörelsen har under lång tid utsatts för denna våldskultur. Men på grund av att vänstern håller problemformuleringsprivilegiet i samhällsdebatten har de som utsatts för våld ansetts ansvariga, inte den ”fina” vänster som utfört våldshandlingarna.

Reaktionerna på Segerfeldts och Smedjans publicering har ju heller inte låtit vänta på sig. Åsa Linderborg har i Aftonbladet kallade det för ”åsiktsregistrering” och konstaterat: ”Vad han ska ha sin lista till är öppet för spekulation”. Riksdagsman Ali Esbati (V) anklagar Segerfeldt för att ”göra listor till kommande fascistledare”.

Kommunistiska Internationalen menar att artikelserien innebär att folk ”åsiktsregistreras av en liberal med bruna tendenser”. En något märklig beskrivning av Segerfeldt som är för fri invandring och gissningsvis låg bakom att Centerpartiet ett tag talade om att Sverige borde uppnå 40 miljoner invånare.

Åter är det därmed klarlagt att alla som inte är knallröda per definition är ”bruna”… Det är en retorik som varit synnerligen framgångsrik eftersom få vill stämplas på detta vis. Men nu är våldsvänstern avslöjad. Deras tal om nazism, fascism och bruna är retoriska anklagelser enbart avsedda att tysta demokratisk debatt.

Vi får hoppas att svensk samhällsdebatt tar intryck av detta och kan lägga epiteten och smutskastningen åt sidan, så att vi kan diskutera allvarliga och intressanta avvägningar mellan globalism och nationell identitet, liksom vad som är naivt och realistiskt om öppna gränser.

Därför är det intressant att Dagens Nyheter i krönika av Erik Helmerson (länk) instämmer i artikelseriens kritik av vänsterextremismen. Om flera börjar ta vänsterns antidemokrati på allvar, skulle det vara en viktig förändring till det bättre.

Alla, även vänstern, skulle må bra av att civiliserat diskutera i sakfrågor, snarare än att med hot, smutskastning och våld försöka tysta det demokratiska samtalet.