YTTRANDEFRIHET. Claes fick sparken av ABF för att han filmade invandrarupploppen i Hallsberg. Efter det har han fått höra hur de gamla saknar honom.

– Det värsta i allt det här är att pensionärerna inte längre får underhållningen, säger Claes Mård.

Claes Mård arbetade som musiker och åkte runt och spelade på äldreboenden tillsammans med sångerskan Nayana Gulstad i ABFs regi. Under en vecka kunde de spela på ett tiotal boenden.

Allt ändrades när han filmade upploppen på gymnasiet i Hallsberg den 6 mars när invandrargäng slogs. Hela skolan med personal och elever stängde in sig, polisen kom och slagsmål böljade på olika ställen i den lilla orten. Claes Mård hade sin son på skolan men efter ett sms där sonen sa att han var okej, filmade Claes våldsamheterna från Hallsberg och la ut på facebook.

Han kallades upp till arbetsgivaren, ombads ta bort filmen och be om ursäkt för ett ordval (blatte), vilket han gjorde. Han ombads också redogöra för sina politiska åsikter. Claes vägrade.

– Vad jag har för politisk åsikt behöver jag inte berätta.

Flera medier tog upp vad som hänt och det fick arbetsgivaren att försöka få honom och Nayana Gulstad att berätta för medier att de har diagnoserna adhd och aspergers, men det accepterade han inte heller.

– Ingen har klagat på mitt jobb, säger han.

Men ABF gav honom sparken.

De gamla saknar
En av konsekvenserna har blivit att de äldre inte längre får höra Claes och Nayana spela.

– De kan boka in oss ändå, men många äldreboenden har inte råd om det inte går genom något studieförbund, säger Claes.

Han säger att han har fått höra från flera boenden att de gamla saknar deras spelningar.

– Jag ville verkligen göra just det här, spela för de gamla som har byggt upp landet och kunna glädja dem med vår musik.

Deras skattepengar
Han påpekar också att ABF är finansierat av skattepengar.

– De gamla har betalat in skatt hela sina liv, men nu får de inte höra musiken som betalas av skattepengar, på grund av ABFs agerande, säger han.

Sedan uppsägningen har Claes Mård kontaktat en advokat för att stämma sin förra arbetsgivare. Stämningsansökan beräknas snart vara klar att lämna in.