Förra veckan meddelade 127 personer som kallar sig poeter och kulturarbetare att de bojkottar Bokmässan i Göteborg därför att tidskriften Nya Tider får medverka. Det är bra att rasisterna inte kommer på Bokmässan.

Det väckte stort rabalder när Nya Tider hade monter under förra årets bokmässa i Göteborg. Tidskriften beskylls för att vara högerextrem och rasistisk. Arrangörerna försvarade först yttrandefriheten för dem som håller sig inom lagens ramar, men ångrade sig sedan. Nu har man ändrat sig igen.

Efter en noggrann granskning, utförd av ”experter på högerextremism”, kommer Bokmässan fram till att Nya Tider får medverka med monter också i 2017 års bokmässa i september.

– Deras granskning hittade inga direkta kopplingar till våld, eller något annat som är olagligt i Sverige. Eller att någon av tidningens ledande personer gjort sig skyldig till brott, som hets mot folkgrupp. Granskningen visade även att tidningen inte skrivit något som strider mot svensk lagstiftning, säger Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek.

Det är ett förvånansvärt klokt uttalande och beslut. Normalt brukar de som säger sig vara för yttrandefrihet alltid springa och gömma sig och omedelbart falla undan för påtryckningar om censur, bojkott och vänsterretoriskt hatfyllda utfall.

Och om extremvänstern bojkottar bokmässan torde få demokratiskt sinnade, intresserade av dialog, sörja utevaron. För är det några i Sverige som i tal och skrift just uppmanar till våld och förtryck, så är det vänsterdebattörer. Våld och hot om våld ingår inte i yttrandefriheten. Det är kriminellt. De som ägnar sig åt sådant borde hamna inför domstol och dömas.

Men så sker inte. Vänstern får ohämmat ägna sig åt rasistisk och av fientlighet dominerad agitation, just det man anklagar och demoniserar högerkanten för.

Lektorn i etik, Ann Heberlein, har granskat de 127 kulturarbetare som i Dagens Nyheter meddelat sin bojkott. Det är en sorglig samling där våldsbejakande extremister inte är sällsynta.

Athena Farrokhzad, poeten mest känd för sitt våldsförhärligande sommarprat 2014 är en av de 127 som hotar med bojkott. När hon som vänsterextremister talar om att ”beväpna sig”, ”krossa maktens hjärta” och att ”vi måste störta regeringen” tolkas det alltid som ofarlig retorik och inte som den uppvigling till våld det är.

Felicia Mulinari, poet verksam i Feministiskt perspektiv har skrivit mängder av texter som kretsar kring ”vitas” makt, våra (orättvisa) privilegier och, givetvis, vår förkastlighet. ”Varje vit människa som tittar på mig kan vara någon som ska misshandla mig”, skriver hon i ETC och fortsätter med att berätta att ”de vita männen skrämmer mig. De vita kvinnorna med”.

Vic Vem, en person som presenteras som poet i uppropet mot bokmässan, menar i sitt verk ”En svensk tiger” (finns att beskåda på youtube) att det sitter ”en minihitler i riksdagen” och ”polisen är Gestapo som jagar folk i tunnelbanan”. I Sverige bedövas befolkningen med tv-underhållning och alla är rasister. Ja, alla vita alltså.

Hur vänskapligt förhållande har professor Mattias Gardell med Muslimska Brödraskapet? Göran Rosenberg var engagerad i Palestinagrupperna. Grupper som Gunnar Ekberg i boken De ska ju ändå dö avslöjas ha samarbete med PFLP, en marxistisk terrororganisation som gjort sig skyldiga till mord och flygplanskapningar.

Författaren Johannes Anyurus vurm för Svarta Pantrarna kan man också känna sig lätt frågande inför, skriver Heberlein.

Att dessa rasister och våldsförhärligande personer som föraktar yttrandefrihet, dialog och samtal kanske uteblir innebär rent av en kvalitetshöjning av Bok & Biblioteksmässan 2017.

*

Se mer:
– Anne Heberlein, Ledarsidorna: Bokmässan i Göteborg och vem som är vem i svensk kulturdebatt.
– Maria Källsson, Svensk Bokhandel: Bokmässans granskning av Nya Tider har resulterat i att mässan låter tidningen ställa ut även i år.