TERRORHOT. Sveriges extrema hållning i migrationsfrågor oroar våra grannländer. Danmark överväger att stänga gränsen till Sverige till följd av terrordådet och 12 000 efterlysta utlänningar. Men det är inte längesedan Norge uttalade liknande krav.

Danmark överväger att stänga gränsen till Sverige. Anledningen är fredagens terrordåd i Stockholm och uppgifter om hur många efterlysta som de svenska myndigheterna inte har kontroll på.

– Det är klart att om utvecklingen i Sverige försämras, kommer inte regeringen att tveka att införa gränskontroller mot Sverige, säger Danmarks utlännings- och integrationsministern Inger Støjberg (Venstre) till Jyllands-Posten.

– I ljuset av terrorattacken i Stockholm och de många utlänningar i Sverige, som kan tänkas resa olagligt till Danmark, håller regeringen ett särskilt öga på utvecklingen i Sverige, tillägger hon.

Hon har fått stöd både till vänster och höger för sin hållning. Idag finns ingen kontroll från Sverige till Danmark. 12 000 efterlysta som ska avvisas befinner sig fritt i Sverige och utan myndigheternas kontroll. I Danmark finns officiellt 2000 personer i samma situation, men inofficiellt kan det finna så många som 18 000, uppger SVT (länk). På längre sikt är det EU som bestämmer om gränskontroller.

Norge oroat också
Sverige har i förhållande till andra EU-länder tagit emot en mycket hög asylinvandring. Detta får givetvis konsekvenser även för de nordiska grannarna. Redan tidigare har Norge avviserat att man stänger gränsen om det blir en ny okontrollerad situation med massinvandring. Då var man beredd på att asylsystemet i Sverige skulle braka samman.

Dessutom har Norge varnat för gränsstängning mot Sverige då man haft indikationer på att terrorister varit på väg till Norge för att begå terrorbrott.

Om allt bryter samman i Sverige
Norges statsminister, Erna Solberg, ville i februari förra året kunna avvisa asylsökande vid gränsen till Sverige, om Sverige inte klarade av att ta hand om flyktingströmmen. ”Vi är redo för det värsta” och ”Det är en force majeure-lagstiftning som vi kommer att ha i beredskap i händelse av att allt bryter samman och flyktingströmmen bara fortsätta att komma och når Norge eftersom vi är högst upp i Europa. Norge blir slutdestinationen, eller hur? Vi måste vidta vissa åtgärder för att förbereda oss inför de värsta av scenarier”, säger Solberg i en intervju för Berlingske (länk).

Vänstern i Danmark bearbetade ett liknande förslag.

Norge ville stänga gränsen
Även 2014 var Norge beredd att stänga gränsen mot Sverige för att förhindra terrordåd. Det fanns ett konkret terrorhot mot Norge enligt den norska säkerhetspolisen PTS. Norge meddelade länderna i EU och Schengen att det krävs pass eller giltiga internationella id-kort för att kunna passera landets gränser. Anledningen till det är att Norge vill kunna stänga gränserna ”om det skulle behövas”. Vid konkreta tips skulle gränsen mot Sverige stängas (länk).

Ändrat fokus efter terrordåd
Tidigare handlade det mest om de stora mängder människor som okontrollerat kommit in över Sveriges gränser, 163 000 asylsökande under rekordåret 2015, utöver okänt antal som inte registrerades på något sätt, utan bara “försvann”.

Nu har fokus kommit att handla om konsekvenserna av detta, särskilt i efterdyningarna av terrordådet i Stockholm, där den misstänkte förövaren var efterlyst och skulle ha utvisats. Minst 12 000 personer befinner sig i samma situation, illegalt i landet, avvikna från utvisningsbeslut.