Att den förre miljöpartisten Zaida Catalán på FN-uppdrag i Kongo blev mördad har medierna rapporterat idag, men inte hur det gick till. Enligt både tysk och brittisk media blev hon halshuggen.

Amerikanen Michael Sharp och Zaida Catalán fördes bort för två veckor sedan efter att ha begivit sig till regionen Kasai för att undersöka rapporter om övergrepp sedan lokala rebeller trappat upp våldet i området. Man reste med tolk men utan några beväpnade vakter.

Den kongolesiske regeringstalesmannen Lambert Mende bekräftar att kropparna som upptäckts i grunda gravar var de försvunna FN-medarbetarna. Han tillade att ”kvinnan blivit halshuggen medan mannens kropp var intakt”.

Enligt vittnen blev de överfallna av Kamwina Nsapu rebellerna som är kända för sin brutalitet. Den tredje kropp som upptäcktes i närheten var av deras tolk, Betu Tshintela.

I ett uttalande från FN säger nye generalsekreteraren Antonio Guterres att ”de förlorade sina liv medan de försökte förstå orsaken till konflikten och osäkerheten” i Demokratiska republiken Kongo. ”FN kommer att göra allt som är möjligt för att skipa rättvisa”.

*

Se mer: tyska BILD i Schwedin im Kongo enthauptet (länk) och BBC i Kasai unrest: UN experts found dead in DR Congo (länk).