TERRORISM. Åklagare har beslutat att åtala en 30-årig IS-sympatisör med rubriceringen terrorbrott. USAs president Donald Trump ser alltså ut att få rätt i att moskébranden i Malmö var en terroristattack.

Under måndagen åtalade chefåklagare Agnetha Hilding Qvarnström en 30-årig man för terroristbrott alternativt mordbrand. Det var i oktober 2016 som någon kastade in molotovcocktails i en shiitisk moské. Den misstänkte är syrier och sunnimuslim och enligt nya uppgifter IS-terrorist. Brandattentatet i bönelokalen var ett terrorbrott i IS namn, menar åklagaren.

President Trump har redan pekat ut moskébranden i Malmö i som en terrorattack. Nu ser han ut att få rätt.

Trump har varit mycket missnöjd med medias rapportering och menar att man medvetet väljer att inte skriva om attacker som utförs av radikala islamister.

– Ni har sett vad som hände i Paris och Nice. Det händer i hela Europa. Det har gått så långt att det inte ens rapporteras, säger Trump i ett uttalande i Florida, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Media skriver inte

Vita huset ska ha en lista över 78 dåd, som begåtts mellan september 2014 och december 2016. Trump hävdar att det mörkas av media att dessa var just terrordåd. Moskébranden i Malmö finns med på listan, samt terrordåden i Paris och Nice som dödade 129 respektive 84 människor.

– Media har inte ägnat var och en av dem samma rapportering som de en gång gjorde, säger en talesperson för Vita huset enligt Omni.

Ändrade brottsrubricering
Ingen skadades vid moskébranden i Malmö den 11 oktober, men byggnaden totalförstördes med värden på över en miljon kronor. Någon vecka efter tog terrororganisationen Islamiska staten på sig ansvaret för branden genom en artikel i sin egen tidning al-Naba. Man skrev att “organisationens soldater förstört en shiamuslimsk församling”. Den 5 december anhölls den 30-årige syriern på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Det skulle göra händelsen till det första IS-dådet på svensk mark. Den 7 december presenterade tingsrätten att man ogillade brottsrubriceringen och den ändrades till mordbrand.

Säpos utredning
Efter det har Säpo tagit över utredningen och nu anser alltså åklagaren att man har fått fram uppgifter som knyter 30-åringen till IS. Under den aktuella kvällen eller natten pågick en shiitisk fest. Enligt åklagaren ogillar vissa sunnimuslimer denna fest.  Säpo och åklagaren menar att 30-åringen utfört dådet som en del av IS kamp, då shiamuslimer ses som ”otrogna”. För att styrka att mordbranden var en del av IS kamp kommer en analytiker från Säkerhetspolisen att kallas till rättegången.

Bevisningen innehåller bland annat material från syrierns dator och mobiltelefon. Det finns också kvitton på inköpt bensin, nedladdade propagandafilmer och hyllningar av när IS mördar ”otrogna”.

30-åringen nekar till brott. Straffet för terroristbrott av normalgraden är minst fyra års fängelse och upp till livstid. På fredag inleds rättegången i Malmö tingsrätt.