Först efter massiva folkliga protester via sociala medier har skolan i Lund omprövat sitt beslut att låta två tonåringar som utfört våldtäkt gå kvar på skolan, medan den våldtagna tjejen fick byta skola.
Flickan har inte varit i skolan sedan hon blev våldtagen i maj förra året, medan gärningsmännen går kvar på skolan. Folkstormen startade sedan andra elevers föräldrar reagerat och Ann Heberlein skrivit om ärendet i bloggen Ledarsidorna (länk). Det fick Sydsvenskan att intervjua rektorn på skolan (länk).
– Detta är något jag brottats med och tänker på dagligen och stundligen. Det är något som jag har en dialog om med förvaltningen, säger ansvarige rektorn gråtmilt till tidningen.
På frågan varför förövarna går kvar medan brottsoffret inte gör det svarar rektorn,
– Det är ett delikat problem. Jag tänker att vi inte kunnat göra annorlunda. Men visst, det är svårt att säga vad som är rätt och vad som är fel i det här läget.
– Det är många föräldrar som har reagerat och jag kan förstå det. Samtidigt så finns det en helhet som vi måste ta hänsyn till. Alla tre är ju elever och alla tre är på sätt och vis offer i det här, säger rektorn.
Rektorn menar alltså att också förövarna är offer.
– Alla tre är barn. Killen som nu blivit dömd har ju fått ett ganska kännbart straff och är på det sättet ett offer, säger rektorn till Sydsvenskan i förrgår.
Efter omfattande kritikstorm från allmänheten beslutade skolan igår att flytta gärningsmännen, den dömde 16-åringen och den 15-åring som slipper straff för våldtäkt.
Den moraliska oviljan att agera mot kriminella är omfattande inom skolan. Det gör skolan till en extremt otrygg arbetsplats. Skolinspektionen ser en oroande trend av anmälningar kring kränkande behandling på skolorna:
– Det handlar om en generell ökning på cirka 20 procent varje år, säger Elisabeth Malmstedt.
Utvecklingen kan tyckas naturlig eftersom ansvariga mer slår vakt om dem som utför brott, än om dem som utsätts för brott.