Regeringspartierna ser ut att tappa otroliga 26 procentenheter (!) i nästa veckas val i Nederländerna. I så fall visar ännu ett demokratiskt val att befolkningarna i västvärlden fullständigt tappat förtroende för styrande etablissemang.

I syfte att isolera Gert Wilders Europa- och invandringskritiska frihetsparti PVV bildade högerliberala VVD och socialdemokratiska PvdA blocköverskridande regering efter förra valet 2012. Nu ser väljarna ut att mycket hårt bestraffa dessa regeringspartier.

I en opinionsmätning från LISS (länk) backar VVD från 26,6 procent till 16,3 procent. Än värre går det enligt mätningen för Socialdemokraterna, som ser ut att backa från 24,8 procent till 8,2 procent – det är nästan så att partiet blir utplånat.

I svensk debatt talas det mycket om Gert Wilders, men väljarna ser ut att spridas på flera olika partier som har det gemensamt att de inte bär ansvar för den förda politiken.

Gert Wilders parti ökar i LISS-mätningen till 14,2 procent (+4,1), men partier till vänster om Socialdemokraterna ser också ut att öka: holländska Vänsterpartiet till 11,7 procent (+2,0) och Djurrättspartiet till 3,3 (+1,4). Miljöpartiet verkar dock gå bäst på vänstersidan, upp från 2,3 till 11,2 procent (+8,9). Dessutom kan vänsterliberala D66 göra ett bra val och nå 12,1 procent (+4,1).

Om denna mätning får rätt kommer Nederländernas parlament att efter valet vara mycket fragmenterat med ett stort antal partier.