Skottarna motsätter sig att än en gång rösta om självständighet. Det är ett stort bakslag för skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon, som planerat ställa krav på sådan omröstning.

I samband med Brexit har EU-vänner haft visst hopp om att skottarna skulle rädda EU-medlemskapet genom att återigen rösta om självständighet. Om Skottland bryter sig ur Storbritannien skulle de kunna besluta sig för att som självständig nation bli medlem i EU.

Men en ny opinionsmätning visar att än fler skottar är emot en ny folkomröstning än dem som röstade nej till självständighet i folkomröstningen 2015. Då sa 55 procent nej till att bli egen nation, medan 45 procent röstade ja. Nu säger 56 procent att de inte vill ha någon ny folkomröstning. 44 procent vill ha det.

På twitter kommenterar Nigel Farage nya mätningen: ”Nicola Sturgeon skulle förlora en andra folkomröstning, big time.”

Förre konservative finansministern Lord Darling säger i en kommentar till Daily Telegraph (länk), ”Skottar är inte tokiga, det var därför vi röstade som vi gjorde 2015”.