EXKLUSIV INTERVJU. Sedan Sverigedemokraterna bildades 1988 har partiet haft sitt starkaste fäste i Skåne. När Jimmie Åkesson gästade Törringelund utanför Malmö på torsdagen var många av partiets tongivande politiker samlade. Vi har träffat tre av dem. – Grogrunden har varit bättre i Skåne än i övriga delar av landet, säger Magnus Olsson, oppositionsråd i Malmö.

För bara några dagar sedan blev det klart att skånska Hässleholm byter kommunalt styre. Alliansen och det lokala partiet Folkets väl, valde att precis som Sverigedemokraterna, rösta för en Alliansbudget och på så sätt fälla Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna fick platsen som vice ordförande i alla nämnder och Ulf Erlandsson blev kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Har du sett det komma eller var det som en överraskning?
– Jag har absolut sett det komma, vi har ju förhandlat och diskuterat med Alliansen och särskilt då Moderaterna. Ge och ta en del grejor och nu blir det mycket mer av den varan, säger Ulf Erlandsson till Samtiden.

Patrik Jönsson är regionråd för Sverigedemokraterna i Region Skåne och nu även vice ordförande i kommunfullmäktige i Hässleholm. Han har sett en stegvis svängning under förra året.

– Det började egentligen med att vi fällde Alliansens budget redan i förfjol. Då krävde jag att Alliansen skulle ta över Hässleholm. Alliansen gjorde inte det då. De gick inte ens själva upp och gjorde anspråk att ta makten, säger Patrik Jönsson.

– Man kan ju säga att det varit en successiv svängning under 2016.

Hur mycket hade Anna Kinberg Batras utspel att göra med detta?
– Det hade hänt ändå i Hässleholm, det kan jag säga. Men visst, det underlättar såklart i Skåne och i riket att hon har sagt så. Det är jättebra, säger Ulf Erlandsson.

Tror du att detta är en försmak på vad som kommer ske i fler kommuner och i landet?
– Självklart, självklart, säger Patrik Jönsson.

Moderat samarbete möjligt
I Malmö ser det något trögare ut. Något som oppositionsrådet Magnus Olsson förklarar med att staden styrts av Socialdemokraterna under många år.

– Vi ser att vi ökar i Malmö också, allting är möjligt, säger Magnus Olsson.

– Rent teoretiskt i Malmö, skulle vi egentligen kunna samarbeta både med Socialdemokraterna och Moderaterna. Anledningen till att det med största sannolikhet inte blir Socialdemokraterna är att de har styrt Malmö i 23 år. Den viktigaste anledningen i Malmö är att vi måste få ett nytt skifte. Vi måste få in nya politiker, ny ledning och se över hela organisationen.

– Vi ser att vi ökar i Malmö också, allting är möjligt, säger han.

Han menar också att Malmö skadat sitt varumärke med tanke på kriminalitet och sociala problem.

– Tyvärr är inte Malmö tillräckligt attraktivt för människor att bo, betala skatt och arbeta i. Det är ett problem. Många flyttar till bättre kommuner. Till exempel Lomma och Kävlinge.

Och Hässleholm?
– Och Hässleholm.

Magnus Olsson ser ett kommunalt samarbete med Moderaterna som ett möjligt utfall efter nästa val.

– Jag tror det är fullt möjligt, framförallt med tanke på vad Torbjörn Tegnhammar har sagt om Moderaterna. Problematiken i Malmö har ju varit att Alliansen traditionellt i Malmö är väldigt svag. De har varit så de senaste åren. Det är i princip bara Moderaterna i Malmö som är att räkna med i Alliansen. Om det ska bli den typen av förändring som det blev i Hässleholm så tror jag att hela Alliansen måste rycka upp sig om inte det blir så att SD och Moderaterna i Malmö slår sig samman och visar att vi är ett tydligt oppositionsblock mot det socialistiska.

Torbjörn välkomnade tidigare i år Anna Kinberg Batras utspel. Han sa då till Sydsvenskan att han kunde tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag välkomnar Kinberg Batras besked. Vi skåningar gillar inte att lämna ifrån oss makt till de rödgröna. Det finns en stor frustration bland alliansväljare att en svag rödgrön regering får igenom en politik som är skadlig för landet.

Sverigedemokraternas högborg
Patrik Jönsson har flera anledningar till varför Skåne är partiets största fäste.

– Skåningarna är lite annorlunda och har under en mycket lång tid varit skeptiska mot Stockholm och varit mycket mer lokalpatriotiska.

– Vi har haft många bra och starka politiker, säger han.

Som exempel nämner han partisekreteraren Richard Jomshof  och gruppledaren i riksdagen, Mattias Karlsson.

Magnus Olsson lyfter bland annat närheten till Danmark, Dansk Folkeparti och lokala invandringskritiska partier, som anledningar till partiets starka stöd i länet.

– Jag tror det är närheten till Danmark och Dansk Folkeparti. Den debatten man haft i Danmark har präglat (debatten reds. anm.). Även innan vi Sverigedemokrater blev mer etablerade har det funnits Kommunens väl och den typen av partier som har drivit liknande frågor. I alla fall kopplat till invandring innan SD kom fram. Grogrunden har varit bättre i Skåne än i övriga delar av landet, säger han.

Ulf Erlandsson delar den bilden och vill inte komplicera förklaringarna.

– Skåne är ju Sveriges framsida. Det har varit mycket invandring och det börjar ju genom Malmö och Skåne och det ger sitt resultat, så enkelt är det bara, säger han.

Patrik Jönsson, Magnus Olsson, Ulf Erlandsson

Patrik Jönsson regionråd Skåne, Magnus Olsson oppositionsråd Malmö och Ulf Erlandsson kommunalråd Hässleholm. Foto: Robin Persson / Samtiden

Drivit frågorna länge
Magnus Olsson pekar på partiets kontinuitet i frågorna de driver och menar att människors vardag samspelar med den problembilden Sverigedemokraterna förmedlar.

– Man har ju en vardag som man lever i. Människor ser vad som händer i samhället, vad som förändras. Ju närmre det kommer och man märker att det påverkar en själv eller ens närmsta så har man lättare att bli attraherad av partier som driver den typen av frågor och som de drivit under en längre tid. Det blir ändå sanningsbäraren i det hela, säger han.

Normaliseringsprocessen pågår
Patrik Jönsson ser att det blivit mer socialt accepterat att vara Sverigedemokrat.

– Det ser jag är på väg att vända och att det snart är en självklarhet att du är sverigedemokrat i många andra kommuner. Det är nästan kontroversiellt på vissa ställen att inte vara det.

Potentiellt samarbete
I Hässleholm är förändringen redan ett faktum och i Region Skåne och Malmö står den Sverigedemokratiska dörren för samtal öppen.

– I Region Skåne är det så att vår politik är ganska nära socialdemokraternas när det gäller vården medan Moderaternas politik med att sälja ut den Skånska sjukvården inte är särskilt uppskattad av våra väljare så jag skulle nog faktiskt vilja samtala med både moderaterna och socialdemokraterna om framtiden och säga att såhär tycker vi. Vart är ni villiga att möta oss? säger Patrik Jönsson.

– Nu vet jag att det inte blir så. Socialdemokraterna kommer aldrig att acceptera det, säger han.

Magnus Olsson vill gärna samtala med Moderaterna och skulle föreslå en översyn av Malmös problematik.

– Någon pratar om en form av haverikommission. Jag vet inte om jag vill gå så långt men tycker det är ett ganska bra ord för att beskriva det för att börja om på nytt, för det är det Malmö behöver, en nystart, säger Magnus Olsson.