MALMÖ. En femtonårig pojke sitter häktad misstänkt för att ha skjutit den vaktmästare som snöröjde i Malmö natten mellan den 7 och 8 februari i år. Nu uppger Sydsvenskan att polisens teori är att pojken försökte stjäla vaktmästarens bil. – Men han kom inte iväg, utan krockade med bilen framför, säger källan.

Enligt Sydsvenskan, som pratat med en källa med god insyn inom polisen, finns nu en teori om hur mordförsöket gått till. Vaktmästaren ska ha låtit motorn vara igång för att behålla värmen i bilen under den frusna februarinatten. Sedan ska den femtonårige pojken hoppat in i bilen för att stjäla den. Men han misslyckades och körde rakt in i bilen framför. När vaktmästaren uppdagade vad som var på väg att ske rusade han mot bilen och fick ett vapen riktat mot sig. Sedan blev han skjuten. Han träffades av flera skott bakifrån. Inledningsvis var skadorna livshotande men tillståndet övergick efter två veckor till att vara ”allvarligt men stabilt”.

Polisen har sedan letat bevis med hjälp av dykare i den damm där pojken misstänks ha kastat sitt vapen. Det har tidigare bekräftats att föremål har hittats men åklagaren vill inte gå in på närmare detaljer av vilka fynd som hämtats upp ur dammen.

– Jag kommenterar inte alls vad, om något, man har fått upp vid dykningarna, säger åklagare Åsa Kristensson, som leder brottsutredningen till Sydsvenskan.

Oroligt område
Pojken och delar av hans familj greps i sitt hem i Almvik, ett område som kan förknippas med många bilbränder, skottlossningar och mord under de senaste åren.

Polisen har pågående insatser mot de mest kriminella individerna i staden. Där ingår telefonavlyssning av för polisen intressanta personer.

Femtonåringens advokat är belagd med yppandeförbud och får inte kommentera ärendet.