TERROR. Vid lunchtid under torsdagen skedde ett försök till ytterligare en terrorattack, denna gång i Antwerpen, Belgien. En man med nordafrikanskt utseende har gripits efter att ha försökt köra på människor på gatan. Säkerheten kommer nu att höjas i Belgien, enligt polisen.

Skräcken och avskyn över gårdagens terrorattack i London hinner inte lägga sig, förrän det är dags igen. Det var vid 11-tiden i staden Antwerpen som ett fordon i hög hastighet försökte köra på personer på en shoppinggata, som dock lyckades hoppa undan. Polis och militär har skickats till området då Belgien går upp i hög terrorberedskap.

Enligt belgiska polisen har man gripit en misstänkt, efter att ha stoppat vad som kunde ha blivit en fruktansvärd attack. Den misstänkte beskrivs som nordafrikansk och var iklädd full kamoflauge-mundering.

Uppdatering: Gärningsmannen uppges vara en islamist med franskt medborgarskap. I fordonet hittades knivar, vapen och en gasbehållare samt en oidentifierad vätska, uppger flera medier.

London-attacken
Samtidigt kommer uppgifter på att Islamiska staten tar på sig terrorattacken i London. Amaq, nyhetsbyrån som används av Islamiska staten för att få ut propaganda, tar på sig ansvaret. De kallar terroristen för ”en soldat i Islamiska staten tjänst” (”a soldier of the Islamic State”). Det kan i nuläget inte verifieras, uppger flera medier.

Gärningsmannen i terrorattacken i London.

Gärningsmannen i terrorattacken i London.

Funnits på säkerhetstjänstens radar
Gärningsmannen är ännu inte namngiven i media, men enligt premiärminister Theresa May var han född i Storbritannien och har tidigare kopplats till extremism. Mannen har funnits på säkerhetstjänstens radar för flera år sedan som ”en person av mindre betydelse”.

Uppdatering: Mannens identitet är Khalid Masood, 52 år, från Birmingham-området, och hade ett antal olika alias. Han var känd av polisen och var dömd för flera brott, bland annat vapenbrott och var även känd av MI5.

Mestadels islamister
Enligt The Guardian har personen inte funnits på säkerhetstjänsten MI5 s lista över de 3000 britter som de anser potentiellt kapabla att utföra terrorism på hemmaplan. Av de 3000 personerna, mestadels islamister, är 500 under utredning men bara ett fåtal är fysiskt övervakade.

Fyra dog i attacken, inklusive gärningsmannen som sköts ihjäl av polis. De skadade i attacken var 12 britter, tre franska barn, fyra sydkoreaner, två rumäner, två greker och en medborgare vardera från Tyskland, Polen, Irland, Kina, Italien och USA.

Inresestopp och kontroller
Partiet Ukips förre ledare Nigel Farage säger till Fox News att terrorattacken är ett bevis på att Donald Trumps inresestopp från vissa muslimska länder är berättigad. Han anser också att det borde utföras mer kontroller på migranter.

”Inbjudit till terrorism”
På US Network riktar Nigel Farage ansvar för attacken på de politiker som har omfamnat multikulturalism och tillåtit okontrollerad invandring från Mellanöstern, och för att ha ”inbjudit till terrorism”.

”I’m sorry to say that we have now a fifth column living inside these European countries. Surely an American audience seeing this horrendous thing happening in Westminster should start to say to itself that when Donald Trump tries to put in place vetting measures, he is doing it to protect your country.”

och

”Frankly, if you open your door to uncontrolled immigration from Middle Eastern countries, you are inviting in terrorism.”