Opinionsmätningar har givit Socialdemokraterna i Tyskland hopp om valframgångar sedan man utsåg EU-pampen Martin Schulz till kanslerskandidat inför höstens förbundsdagsval. Men i gårdagens val i Saarland förlorade S väljare och De Gröna åkte ur delstatsparlamentet.

I Holland förra veckan närmast utplånades Socialdemokraterna, då man gick från 24,8 till 5,7 procent av rösterna. I gårdagens val i den lilla tyska delstaten Saarland var Socialdemokraterna inställda på att vända trenden och uppnå en efterlängtad valseger, sedan opinionsmätningarna påstått att partiet hade vind i seglen. Men istället för att göra valframgång, tappade man väljare också i Saarland.

Också vänsterpartiet Die Linke, där det gamla kommunistpartiet från DDR-tiden ingår, tappade stort. Dessutom åkte miljöpartiet De Gröna ut ur delstatsparlamentet.

Valresultatet i denna Tysklands minsta delstat har betraktats som ett tecken på hur väljarna tänker inför kommande delstatsval i Schleswig-Holstein och Nordrhein-Westfalen i maj och förbundsdagsvalet i september, skriver Deutsche Welle (länk).

Socialdemokraternas popularitet hade enligt opinionsmätningar ökat de senaste månaderna som resultat av en så kallad ”Schulz effekt” med referens till partiets nya kanslerskandidat Martin Schulz. Men opinionsmätningarna slog fel också i Saarland.

Det nya partiet Alternativ för Tyskland tog sig med bred marginal in i delstatsförsamlingen, medan miljöpartiet föll under 5-procentspärren.

Saarland tyder på en tydlig förlust för rödgröna partier och framgång för både traditionell borgerlighet och utmanarpartiet som kritiserar Angela Merkels regering för Europa- och migrationspolitiken.

Preliminärt valresultat 2017 (jämfört med förra delstatsvalet 2012)

Kristdemokraterna, CDU: 40,7 procent (+5,5)
Socialdemokraterna, SPD: 29,6 procent (-1,0)
Vänsterpartiet, Linke: 12,9 procent (-4,2)
Alternativ för Tyskland, AfD: 6,2 procent (+6,2)
Miljöpartiet, De Gröna: 4,5 procent (-0,5)
Piratpartiet, PP: 0,7 procent (-6,7)