Massmedier, inte svenska utrikesdepartementet, avslöjar en misstänkt mutkultur på svenska ambassader. I Amman utreds misstänkt svarthandel med kötider för ansökan om anhöriginvandring, rapporterar Sveriges Radio och SVT i dag.

Vittnesuppgifter berättar hur de som söker tillstånd för anhöriginvandring till Sverige blir uppringda av Migrationsverket och erbjuds snabbare handläggning om man betalar cirka 100.000 kronor.

Urvalet av personer som kan vara villiga att betala mutor är raffinerat och kräver tillgång till ansökningshandlingarna hos svenska myndigheter.

Handläggningstiden för ansökningar på ambassader kan vara lång. När en ungdom fyller 18 år har man inte längre rätt till återförening i Sverige. Därför riktas muterbjudanden till dem med barn som närmar sig 18-årsdagen.

– Jag kände att det var en muta, men kvinnan jag pratade med sade att det var en avgift, säger Lubna Mousa till SR/SVT (länk). Hon har en son som snart fyller 18. Hon hade länge ringt och mejlade ambassaden och bett om en tidigare tid. Hon kände sig desperat.

Då kom ett erbjudande från en person som ringde upp Lubna Mousa. Ekot och SVT Nyheter har tagit del av inspelningen från svenska ambassaden i Amman där först det glädjande bekedet kommer om snar intervju. Men sedan kommer priset.

Ambassadtjänstemannen bad om en avgift. Lubna Mousa chockades av summan, mer än 100 000 svenska kronor, vilket hon inte kan betala.

– Okej, men hur mycket kan du tänka dig att betala? frågar svenska ambassadens personal.

– Det här är enda sättet som vi ger lite prioritet.

Förre folkpartistiske/liberale ministern Erik Ullenhag är nu ambassadör i Amman och han säger att det är nya uppgifter för honom.

– Det är mycket allvarligt av den enkla anledningen att du inte ska kunna köpa dig före i kön för det första, och för det andra är det så att folk i det läget försöker tjäna pengar på någon i en utsatt situation. Vi har nolltolerans mot korruption och oegentligheter.

Men svenska myndigheter och ansvariga chefer tycks inte ha någon kontroll över sin verksamhet. Det är massmedier som avslöjar korruption. Nu ska uppgifterna utredas, säger Ullenhag till Ekot och SVT.