VÄSTERÅS. Liberalerna håller riksmöte och partiledaren Jan Björklunds stora utspel i inledningstalet på lördagen var förslag om att kommunerna ska anställa 2.000 ordningsvakter.

Eftersom polisen är i kaos och inte klarar av patrullera i förorterna vill Liberalerna satsa 500 miljoner kronor årligen på statsbidrag till kommunerna för att anställa 2.000 ordningsvakter.

– Det är en nödlösning för att det inte finns tillräckligt med poliser, sa Björklund. Hans förebild är de trygghetsvakter som Landskrona kommun hyrt in.

– Det har gett resultat i form av att det påtagligt lugnat ned sig i själva citykärnan i Landskorna på fredag och lördagskvällar.

I övrigt vill Björklund, som flera andra partier, anställa fler poliser och höja lönerna. Idag står många utbildningsplatser på polishögskolan tomma. Det är föga attraktivt att satsa på ett jobb där ledningen inte lyssnar och där massmedier och politiker försvårar arbetet att upprätthålla lag och ordning genom att inte backa upp polisen i skarpa lägen.

Trygghetsvakterna ska inte ha polismans befogenheter. Björklund talade dock inte om hur man ska agera när dessa vakter utan befogenheter blir anfallna av kriminella. Något som nyligen hände i Lofdalen i Jämtland. Två ordningsvakter grep in mot en misshandel utanför en krog. Ett gäng attackerade då vakterna för att frita den gärningsman som vakterna gripit. Närmaste polispatrull fanns 50 minuter bort. Det blev ”en besvärlig situation för vakterna”, som polisens ledningscentral i region Nord konstaterade för Östersunds-Posten (länk).

Liberalerna har i regeringsställning bidragit till att öka osäkerheten och otryggheten genom att inte stödja polisen och tillämpa öppna gränser så att kriminella kan röra sig fritt. För många framstår säkert förslaget om kommunala ordningsvakter som plåster på ett dödligt sticksår.