FRANKRIKE. Allt fler av Marine Le Pens motståndare utreds för ekonomiska oegentligheter. Först borgerlige François Fillon och idag centervänsterkandidaten Emmanuel Macron. Det ökar Le Pens chanser att vinna också andra valomgången 7 maj.

Skandalerna dominerar franska presidentvalet. Den kandidat som otippat blev republikanska partiets kandidat, förre premiärministern François Fillon såg ut att gå mot en självklar seger. Men sedan avslöjades att han betalat sin fru lön som assistent, och anklagelsen som utreds är att hon inte utfört något arbete för denna lön.

När Fillon drogs in i denna skandal växte Emmanuel Macron, tidigare ekonomiminister i sittande socialistiske presidentens regering, fram som den främste utmanaren att vinna över Marine Le Pen i andra valomgången.

Det franska valsystemet innebär att om ingen kandidat får 50 procent i första valomgången, blir det en nytt val mellan de två kandidater som fått flest röster. Nationella frontens Marine Le Pen anses självskriven som en av dessa två ”finalister” i presidentvalet.

Men nu har alltså också Macron åklagarna efter sig. Under hans tid som ekonomiminister lade departementet ut ett konferensuppdrag på flera miljoner kronor på en konsultfirma utan upphandling. Konsultfirman råkar ha flera av Macrons tidigare medarbetare som anställda. Macron hävdar att han inte fattat beslutet om vem som skulle få uppdraget. Men det som nu ska utredas är hans eventuella inblandning i det som liknar korruption.

Vem den andre kandidaten i andra valomgången blir är den stora frågan i Frankrike. Inte minst eftersom både socialister och borgerliga väljare förväntas rösta mot Nationella fronten, vilket skulle ge etablissemangskandidaten en enkel seger över Le Pen.

Men om nu båda de främsta kandidaterna urholkar sitt förtroende i väljarkårens ögon, vad händer då? Kan resultatet bli som i USA, att outsidern faktiskt vinner?