SKOLKRISEN. Lågstadiet Skara. Misshandel, sparkar, slag och kränkningar. Och inte bara mellan barnen.

– Vårt barn kom hem och berättade att fröken blev kallad hora och köttskalle och att hon grät. Man undrar ju hur det kommer bli när de blir större, säger en förälder.

Sönderslagna stolar, halva klassrummet nedrivet. Hörselkåpor vid varje stol att ta på när det är “stojigt”. Detta är alltså lågstadiet på en liten skola i småstaden Skara.

– Ska de skötsamma barnen behöva ha det så här? undrar en av föräldrarna som Samtiden har talat med.

De vittnar om att deras barn har fått hämtats hem för att det har ont i magen, känner otrygghet och är frustrerad efter skoldagen.

-Man får ont i magen som förälder också när man lämnar ett barn som gråter och inte vill gå dit på morgonen.

Enligt föräldrarna är det dagligen mobbning, sparkar och slag samt hårt språkbruk som “fuck you”, “hora”, ”jag ska bryta nacken av dig” och ”du ska få stryk”.

Ord som föräldrarna inte vill att deras barn på lågstadiet ska få slängt på sig, eller ens höra i sin skolmiljö.

– Skolan blundar för det här. En del elever är rädda för andra elever, säger föräldern och berättar om en incident då ett barn hade huggit med en penna i halsen eller nacken på en annan.

– Skolan tar inte tag i det heller.

Kommer inte på mötena
Källeskolan har en stor andel invandrarbarn, men som föräldrarna säger: Så är det på alla skolor i Skara.

– Jag är inte rasist, men det har blivit mer problem när det är så många nationaliteter.

Vid föräldramöten och andra tillfällen när man ska ta tag i problemen, då kommer ofta inte dessa föräldrar.

 De understryker att de inget har mot invandrare och att alla inte är stökiga. Men det finns problem och de har blivit värre.

– Man hör ju hur det låter när man lämnar sitt barn på morgonen. De har ett hårt språkbruk till varandra. Vi har pratat om det med skolan i ett års tid nu, men det händer ingenting.

– Det hade varit bråk med ett annat barn vi känner, och lärarna ringde hem. Då undrade föräldrarna om de hade ringt det andra barnets föräldrar, invandrarpojken som hade varit elakt mot deras barn. Nej det hade de inte hunnit, sa de. Hunnit! Vad är det för svar. Man undrar om det var för att det behövdes tolk.

Eskalerat
Föräldrarna tycker att situationen med våld och otrygghet har eskalerat de senaste åren.

– De håller på så här på lågstadiet. Hur ska det bli när de går i 6:an eller på högstadiet? Det är otäckt, säger föräldern som även har yngre barn som ännu inte börjat skolan.

Anmäld till Skolinspektionen
Föräldrar har upprepade gånger larmat både skolpersonal, rektor och ansvariga politiker om miljön på Källeskolan. Skolan har flera gånger blivit anmäld till Skolinspektionen. Vid två tillfällen de senaste åren har det lett till att skolan fått ett föreläggande. Myndigheten har konstaterat att det finns problem att hantera, men överlämnat det till skolan.

Känner sig svartmålade
Men flera föräldrar upplever sig nonchalerade och nu har de återigen kontaktat Skolverket.
– Lärarna känner sig svartmålade, de gör så gott de kan men de har ingen makt heller, säger föräldern som upplever att kommunen blundar för problemen.

Samtiden har sökt rektor Carl Liwell och barn- och utbildningschef Ove Johansson.