YTTRANDEFRIHET. Ex-muslimen Mona Walter nekas att tala i Folkets Hus. Hon och Bertil Malmberg, författare till boken Islam under slöjan, var inbjudna av SD för att föreläsa om islam i Folkets hus i Alvesta.

Jag undrar om Folkets hus vet hur det står till med islams värdegrund, skriver Mona Walter, som fått dödshot för att ha lämnat islam.

Föreläsningen skulle hållas den 1 april och arrangerades av SD i Alvesta som hade bokat lokal en månad i förväg på Folkets hus. Men när det blev känt i media att det var de kända islamkritikerna Mona Walter och Bertil Malmberg, kom order uppifrån riksorganisationen att ställa in och Folkets hus i Alvesta bröt överenskommelsen. Riksorganisationen Folkets Hus policy rekommenderar medlemsorganisationerna att inte hyra ut till vissa politiska rörelser, bland annat SD.

– Vi säger nej till rasistiska, främlingsfientliga och exkluderande organisationer, det är vår rekommendation, säger Calle Nathansson som är vd för Folkets Hus och parker till Smålandsposten.
De menar att den lokala bokaren trodde att det var ”ett litet SD-möte” men att det var mycket större.

Mona Walter kommenterar på sin facebook:
– Denna policy ska ha utformats 2014, samma år som jag försökte hyra loakl i Folkets hus i Rineby. Den ställdes också in när de fick veta vem jag var.

Förbjudet att lämna islam
Mona Walter har somaliskt ursprung och har valt att lämna islam för kristendomen, vilket är förbjudet enligt islamisk sharia-lag. Hon lever därför under dödshot från islamskt håll och kan inte längre röra sig fritt. Hon har trots detta talat på flera ställen, bland annat om yttrandefrihet i Rinkeby 2015, där hon under tumult och burop genomförde ett tal på torget på temat att det är en mänsklig rättighet att få byta religion.

– Tydligen har Folkets hus riksorganisation inget problem med exkluderande religioner/organisationer. Islamska föreningar och församlingar har inga problem med att få hyra lokaler i Folkets hus i Alvesta, fortsätter Mona Walter.

Hon vänder sig också mot att de kallas “muslim-kritiker” inte ”islam-kritiker”.
– Jag och Bertil är mycket kritiska till islam vilket vi påvisar genom att återberätta dess skrifter från dess heliga texter. Vi kritiserar aldrig någonsin muslimer. Vi kritiserar islam vilket är förbjudet att göra enligt islams lag sharia och Folkets hus riksorganisation.

Ingen demokrati
SDs ordförande i Alvesta, Benny Lund Johansson, är upprörd över den sena ändringen.

– Man är rätt trött på det här. Det är inget demokratiskt land vi lever i, utan det liknar mer en diktatur, säger Benny Lund Johansson till SVT (länk).

Ordföranden Folkets Hus, Jan-Erik Svensson, är mer bekymrad över att bråket kring lokalen blir ett politiskt slagträ till förmån för Sverigedemokraterna.

– Här har media ett stort ansvar. Man ska inte tysta ner något, vi lever i ett demokratiskt land, men det är en jättesvår fråga. I hela det här känns det ändå som att det är Sverigedemokraterna som får gratisreklam nu, säger han.