Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar för första gången polisutredaren Peter Springares kontroversiella Facebookinlägg.

I kvällens webbtv hos Expressen utfrågas Åkesson av Niklas Svensson om hur polisen ska räddas. Han får också frågan om hur han ser på polisveteranen Peter Springares uttalanden som väckt stor uppmärksamhet.

– Jag kan relatera till frustrationen, och jag kan förstå den, säger Åkesson.

Peter Springare sa nyligen att vänsterextrema journalister borde ”förintas”, något som fått kritik från etablissemangshåll, som dock inte hade något emot att Expressen-kolumnisten Cecilia Hagen vill döda ”brunråttor” som M-riksdagsmannen Hanif Bali ”med gift”. Springare har – till skillnad från Cecilia Hagen och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson – ångrat ordvalet. Till Nyheter Idag har Springare sagt, ”Jag har tagit till mig av kritiken att många uppfattar ordet ”förinta” som mycket stötande och det var fel av mig att använda det”.

När det gäller polisorganisationens situation, där allt färre brott klaras upp, konstaterar Jimmie Åkesson att rikspolischef Dan Eliasson är ”en katastrof”.

– Det är svårt att bryta krisen inom polisen när polischefen själv bidrar till den, säger han.

– Men vi måste också se på hur vi kan göra yrket mer attraktivt och minska antalet poliser som slutar i förtid. Där har vi till exempel betydande satsningar på arbetsmiljön, men vi vill också byta ut polisledningen.

Sverigedemokraterna har stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som på senaste tid också krävt att Dan Eliasson ska sparkas. Centerpartiet ”har inget emot att regeringen faktiskt byter ut honom”.