NEDERLÄNDERNA. Efter det diplomatiska sammanbrottet mellan Turkiet och Nederländerna i helgen publicerar nu Geert Wilders, ledare för Frihetspartiet (PVV), ett filmklipp med direkt adress till Turkiet.

– Glöm att ni ska bli medlemmar i EU. Vi vill ha mindre islam, inte mer. Turkiet, stanna borta, ni är inte välkomna här i Europa, säger han bland annat.

På onsdag går han till val med huvudbudskapet att stoppa islam.

Allas ögon denna vecka är på politikern Geert Wilders. Parlamentsvalet blir ett test på hur väljarframgångarna står sig i den ”Patriotiska våren”, Wilders eget uttryck för strömningarna i Europa, där Nederländerna kommer att följas av val i Frankrike och Tyskland. Sedan november har Wilders legat högt och ibland högst i opinionsmätningar och hans parti PVV bedöms bli ett av de största i parlamentet. Flera pekar ut Geert Wilders som den mest inflytelserike politikern i Europa idag.

Det diplomatiska sammanbrottet mellan Turkiet och Nederländerna kom bara dagar innan det nederländska valet. Flera bedömare menar att det är tack vare Geert Wilders höga siffror i opinionsmätningarna som premiärminister Mark Rutte satte ner foten mot Turkiet, när man i helgen hindrade två turkiska ministrar att valkampanja i landet. Svaret blev protester och upplopp av ett 1000-tal utanför turkiska konsulatet i Rotterdam. Polisen fick använda vattenkanoner och hundar för att skingra dem. Geert Wilders ställning har gissningsvis inte blivit svagare av detta.

Kallas för nazister

Bakgrunden är att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ville värva röster till en folkomröstning i april som syftar till att ge honom större makt. Nederländska regeringen sa nej med hänvisning till säkerheten, särskilt med förestående val där flera profilfrågor handlar om invandring och islam. Men det hörsammades inte utan den turkiske utrikesministern flög i alla fall till Nederländerna och nekades då att landa (länk).

Även Tyskland har förhindrat turkiska ministrar från att valtala. President Erdogans uttalande till svar har innefattat att kalla Tyskland och Nederländerna för nazister samt säga att Nederländerna är en ”bananrepublik” som kommer att ”få betala priset ” för sitt handlande.

Inga synpunkter från Sverige

I Sverige var det däremot inga problem att låta högt en uppsatt turkisk politiker genomföra valtal inför Turkiets folkomröstning. I förorter till Stockholm genomfördes dessa med svensk polis som hade tvingats gå upp i stabsläge. Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) uttalade i SVT Agenda under söndagen att regeringen inte hade några synpunkter annat än hänvisning till “yttrandefrihet” och ”mötesfrihet “.

Europas värderingar

Gert Wilders är tydlig med sin inställning till invandring från muslimska länder. Enligt politikern är islam ett hot mot de västerländska demokratiernas innersta värderingar av frihet, demokrati och jämställdhet. Han har deklarerat att landet måste stänga gränsen och för att kunna göra det måste man gå ur EU. Geert Wilders vill även stänga moskéer, förbjuda Koranen och avislamisera Nederländerna (länk).

Lever hotad

Sedan en islamisk extremist mördade filmaren Theo van Gogh på öppen gata i Amsterdam 2004, bedömde säkerhetstjänsten att Geert Wilders egen situation var så allvarlig att han sedan dess lever med ständigt beskydd. Han kan inte röra sig någonstans utan ett stort säkerhetspådrag och är under ständigt dödshot från islamister.

Att han på grund av hat från islam inte kan röra sig fritt i samhället som andra toppolitiker, har ibland vänts mot honom i valkampanjen.

”Farlig islamist”

Geert Wilders fortsätter dock sin oförtrutna kamp. I filmklippet som publicerats på facebook och är översatt till turkiska, kallar Wilders president Erdogan för en farlig islamist och vänder sig till turkiska medborgare (länk). Han säger bland annat:

“Er regering lurar er om ni tror att ni någonsin ska bli medlemmar i EU. Glöm det. Ni är inga européer och ni kommer aldrig att bli det. En islamisk stat som Turkiet kommer inte att bli en del av Europa. Alla de värderingar som Europa står för, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter är inkompatibla med islam. Vi vill inte ha visum-fria resor för turkiska medborgare. De Europeiska regeringar som godkänner det kommer att bli utröstade av folket.”