Socialdemokratiska och andra traditionellt ”röda” partier tappar snabbt väljarstöd och håller på att försvinna i en rad länder. Vi ser det nu i Holland. Men också i Sverige är trenden tydlig.

Det talas mycket om Moderaternas svaga ställning, men än värre går det för de gamla socialistiska partierna. I dagens mätning från Inizio i Aftonbladet (länk) har de tre partierna i rödgröna blocket ett väljarstöd som S ensamma hade när de förlorade regeringsmakten i valet 2006 – 35,9 för de tre nu mot 35,0 för enbart S då.

Från valet 2014 till dagens Inizo har S tappat 5,3 procentenheter, medan M har tappat 5,7.

Problemet för vänstersidan är dock att deras väljare inte går till nya vänsterpartier utan att lämnar traditionella socialistiska partier.

I Hollands parlamentsval igår tappade Socialdemokraterna hela 19,1 procentenheter (från 24,8 till 5,7 procent av rösterna). Men också Vänsterpartiets motsvarighet tappade i Holland. En del av dessa tidigare röda väljare gick till de gröna (+6,7) och vänsterliberaler (+4,0). Men merparten av röda väljare valde högerpartier, som Wilders invandringskritiska parti eller Kristdemokraterna.

Vi kan alltså både i Holland och i utvecklingen av svenska folkopinionen se att väljarna strömmar från gamla röda partier för att välja icke-socialistiska partier.

Gamla högerpartier har också problem. Både VDD i Holland och Moderaterna i Sverige tappar, men väljarna går då till andra icke-socialistiska partier. För socialdemokrater och andra socialister handlar tappet om att väljarna överger deras ideologiska planhalva och därmed värdegrunden för deras existensberättigande. Jag tror att vi borde börja tala om en ideologisk våg, bort från socialistiska partier. Röda partier kan ha spelat ut sin roll i västvärlden.