NO GO ZONER. Frilansjournalisten från USA, Tim Pool, skulle se om Sverigebilden stämde. I sin rapportering från Malmö tyckte han att staden hade överdrivet rykte om att vara våldsam. I Rinkeby däremot fick han i eftermiddags uppmaningar av polisen att omedelbart lämna området, då det kunde bli väldigt farligt.

Sedan världens ögon fokuserat på Sverige efter Donald Trumps “Look what´s happened in Sweden” och etablissemangets fäktning och förnekande, har flera journalister åkt för att se vad som egentligen händer. En av dem är amerikanen Tim Pool. En annan är Daily Mails Katie Hopkins.

Tim Pool är en konflikt- och krisjournalist, med egen youtubekanal, som delvis har fått Sverigeresan sponsrad av Paul Joseph Watson på sajten Infowars. Han hävdar dock att ingen styr hans rapportering.

Han startade sin Sverigetur i Malmö och utöver att han mottog ett skriftligt hot, var hans bild att Malmö inte var våldsamt alls, i alla fall inte jämfört med Chicago, hans hemstad. Han vallas runt av miljöpartistiska kommunalrådet Nils Karlsson i Rosengård och konstaterar att det enda jobbiga var möjligtvis hur man saltade gatorna.

80 procent islamister

Sedan börjar det hända saker. I ett av de tidiga reportagen som kan ses på youtube (länk) är då Tim Pool är hembjuden till en muslimsk man i ett område som anses farligt. Både mannen och hans svenska flickvän bedyrar att det är lugnt om man inte tillhör de kriminella gängen. Men mannen berättar också att hans uppfattning är att 80 procent av de personer som lämnade Syrien för att söka asyl i Sverige och Tyskland är extremister. Hans uppfattning är att 30 procent av de som nu är i Sverige sympatiserar med IS, dock inte han själv.

Fick fly från Rinkeby

Idag åkte Tim Pool och hans kollega ut till Rinkeby. Det blev ett snabbt besök. På eftermiddagen när han talade med poliser fick han snabbt tillsägelse att ge sig av, av säkerhetsskäl. Stämningen blev snabbt hotfull. “Flera män började maskera sig och följa efter oss. Polisen sa till oss att lämna och var tvungna att eskortera oss till vår bil, skriver Tim Pool på twitter (länk).

– Polisen varnade oss och sa att det kunde bli väldigt farligt om vi inte lämnade området omedelbart, säger Tim Pool i ett filminslag.

Han skriver också:

– Jag trodde att vi skulle kunna gå runt här och prata med folk. Jag hade fel.

Katie Hopkins rapporterar

Inom tolv timmar från det att Katie Hopkins, journalist på Daily Mail, landar i Sverige, ”brinner ett asylboende, misstänkt mordbrand, en planterad handgranat hittades i en papperskorg, antingen avsedd för polisen eller moskén och en annan handgranat exploderade i Malmö, med en skadad”, skriver Katie, som också uppmanades av några kvinnor att ”inte ta med det där om moskén” för att inte göra det till en fråga om islam (länk).

Katie Hopkins fokuserar på kvinnors perspektiv och det är på grund av alla personliga brev hon fått om hur illa det är för kvinnors säkerhet i Sverige, som hon bokat in reportageresan. Hon träffar en ung svensk kvinna, Lucy, 27 år, som vill vara anonym. Lucy bor nära ett shoppingcentra som drar till sig många unga invandrare från no go zonerna. Hon är skräckslagen för att gå ut, då det i närheten finns ett samlingsställe där de männen samlas, dag som kväll. Hon skyndar förbi dem, till och från sitt jobb, med sin försvarsspray. Hon kan de senaste våldtäktsfallen utantill och är livrädd att bli nästa offer. Nyligen hade hon inbrott i sin lägenhet, mitt på dagen. Tjuvarna tog hennes laptop, bilnycklar och sedan hennes bil.

Går i no go zonerna

Vid en promenad i ett av no go zonerna, känner Katie Hopkins en märklig känsla och upptäcker att hon är den enda kvinnan på platsen. “Alla andra var unga, afrikanska och män. Pratande arabiska. Bara står och hänger, utan synbar anledning.” När Katie Hopkins frågar vad de gör svarar de: ”F*ck off, you white woman whore, go suck your mum”.

Hon träffar en grupp kvinnor på en mötesplats för olika trosinriktningar, alla bosatta i Rinkeby. Varför är ni hemma på kvällarna, i ett land känd för sin jämställdhet, var frågan. En kvinna svarar att det finns en speciell moralkodex i Rinkeby. “Du är mycket mer utsatt för brott om du inte har på dig en hijab eller åtminstone täcker ditt hår.”

Blir allt värre

En annan kvinna sa ”Vi går inte ut på gatorna här när det blivit mörkt, jag har bott här i 25 år och det blir bara värre och värre. Situationen nu är så spänd att det är omöjligt för mig att ens gå till affären och köpa mjölk.” Parwin, en kristen kvinna säger att det är moskéerns fel, vad de lär ut där och att de är salafister liksom IS.

Kvinnorna i gruppen har det gemensamt att ingen går ut, därför att de är rädda. Muslimer, kristna, unga eller gamla, det är samma sak för alla kvinnor. Liksom för svenska Lucy, instängda i sina hem, av rädsla.