SKOLKRISEN. En 13-åring flicka ligger på intensiven efter misshandel på skola i Uppsala. Misstänkta är andra elever. 

Skjutningar, trakasserier och mobbning på en Sigtunaskola gör att mellanstadieelever ska evakueras. Och det är bara några färska exempel. Vad är det som händer i svensk skola?

Vid lunchtid på onsdagen larmas polis till en grundskola i Uppsala. En elev på skolan, en 13-årig flicka, har blivit misshandlad av flera andra elever på skolan. Enligt uppgifter till UNT, som har talat med flickans ena förälder, har hon skadats så illa att hon i nuläget vårdas på intensivvårdsavdelningen vid Akademiska sjukhuset. Polis har upprättat en anmälan men vill inte säga mer.

– När det gäller så här unga personer så är vi försiktiga med vad vi går ut och berättar, säger Lisa Sannervik, presstalesperson hos Uppsalapolisen till UNT (länk).

Skolans rektor ville på torsdagen inte kommentera händelsen.

Sigtunaskola evakueras

Uppsala är inte den enda kommun som har allvarliga problem på sina skolor. På ett extrainkallat möte under dagen väntas barn- och ungdomsnämnden besluta om evakueringen av vissa elever på en Sigtunaskola. Eleverna ska placeras i andra skolor, enligt uppgift. Det är klass 4 och 5 som berörs och oppositionsrådet Olov Holst (M) anser att det är ett stort politiskt nederlag för den politiska majoriteten.

– När kommunledningen närmast panikartat tvingas stänga skolor av säkerhetsskäl har det gått för långt. Det handlar inte enbart om Valstaskolan utan om hela Valsta, där problemen med våld har eskalerat. Vi har varnat för det här länge, säger Olov Holst, till UNT (länk).

Enligt uppgift är det flera händelser som är orsaken till den planerade evakueringen. Skjutningar, trakasserier och mobbing är några exempel. Elever känner sig inte trygga och lärare är rädda för att gå hem sent.

Gallergrind och vakter

Dessa skolor är inte de enda som har svåra problem med våld och otrygghet. För en tid sedan fick Värnhemsskolan i Malmö stänga och sedan ha gallergrindar, vakter och passerkort på grund av en ohållbar och våldsam situation för eleverna. Samtiden skrev om skolan i ett reportage (länk).

I Borås har exempelvis Daltorpskolan har  fått vite på över en miljon kronor för att inte kunna upprätthålla en trygg miljö. På Daltorpskolan har man stora problem med ”omfattande skadegörelse, smällare inomhus och hot mot trygghet. Incidenterna är så många att det i perioder är omöjligt att ha bra undervisning”, skriver BT (länk) i december. Skolan kräver kameraövervakning. I januari hotas skolan av sitt andra miljonvite.