Det är klart att de som inte gillar Trump gärna jämför honom med en superskurk. Men hur mycket har de att gå på? Även andra amerikanska politiker talade om att ta makten från Washington och ge den till folket. I övrigt har Trump och Bane ingenting gemensamt. Bane ville ju spränga Gotham i luften.

Efter Donald Trumps installationstal blev han beskylld för plagiat. I flera medier (länk) kunde man läsa att delar av presidentens tal var tagna ur Batman-filmen The Dark Knight Rises från 2012 (länk). I en scen håller den biffige superskurken Bane, han som har en metallmask för ansiktet, tal till invånarna i den påhittade staden Gotham.

Bane säger sig vilja göra upp med etablissemanget i Gotham. Politiker och affärsmän har roffat åt sig medan de vanliga människorna har fått det sämre. ”Vi tar tillbaka Gotham från de korrupta. De rika”, säger superskurken. ”De som i flera generationer har förtryckt och tryckt ner er med lögner om möjligheter. Och vi ger det tillbaka till er – folket.”

Och när Trump, den 20 januari, höll sitt installationstal utanför Kapitolium i Washington D.C. sade han så här: ”I dag överför vi inte bara makt från en administration till en annan eller från ett parti till ett annat, utan vi överför makt från Washington, D.C. och ger den tillbaka till er – folket.”

Visst låter det lika? Och vi vet att Trump har sett The Dark Knight Rises. Och han gillade den. I en recension som finns på YouTube (länk), säger han: ”Filmen är utmärkt. Men det riktigt fantastiska var fotot, det de gör är otroligt. Tekniken är fantastisk.”

Det är klart att de som inte gillar Trump gärna jämför honom med en superskurk. Men de har verkligen inte mycket att gå på. Även Obama talade om att ta makten från Washington och ge den till folket. Det är så amerikanska politiker uttrycker sig. Förutom dessa ord har Trump och Bane ingenting gemensamt. Bane ville spränga Gotham i luften. Trump har inga sådana planer. Däremot sade Madonna, på en anti-Trump-manifstation (länk), att hon ville spränga Vita huset!

Bane är terrorist, det är inte Trump. USA:s president vill liksom Batman bekämpa terrorism, ”knock the hell out of them”. När Batman inte jagar bovar och terrorister iklädd sin fladdermusdräkt uppträder han som en kostymklädd affärsman vid namn Bruce Wayne. Han har inga superkrafter, men är superrik. Som Trump, alltså. Wayne äger ett torn i Gotham som kallas Wayne Tower, Trump äger ett torn i New York som heter Trump Tower. I filmen The Dark Knight Rises användes faktiskt Trumps torn för att representera Wayne Enterprises, sätet för hans affärsimperium.

Bruce Wayne gör inte det han gör för pengar. Han är idealist och tror på det. När han var liten mördades hans föräldrar vid ett rån. Sedan dess har han vigt sitt liv åt att stå upp för de hederliga medborgarna mot skurkarna. Det är likadant med Trump. Han ville inte bli president för att vinna några ekonomiska fördelar och har tacket nej till lönen. Han har pengar så att det räcker och blir över. Han skulle kunna leva ett bekvämt liv med medierna på tryggt avstånd, men han valde att ställa upp för något han tror på. Batman vill fixa Gotham, Trump vill fixa USA.

Inte ens Trump, hur idealistisk och flitig han än är, kommer att kunna hålla löftet om att utplåna brottsligheten. Men han delar den ambitionen med Wayne/Batman.

Så här sade Trump:
“The crime and violence that today afflicts our nation will soon — and I mean very soon come to an end.”

Och så här sade Bruce Wayne:
“I made a promise […] that I would rid this city of the evil.”

Men anti-Trump-medierna struntade i dessa likheter, istället nappade de på den betydligt mer långsökta likheten mellan Trump och Bane, byggt på några ord om folkstyre som egentligen vilken amerikansk president som helst skulle ha kunnat uttalat.

Dessutom anser Trump själv att han har mer gemensamt med Batman än med Bane. Det finns ett klipp på YouTube som visar en liten pojke och Trump på en helikoptertur. Pojken frågar sin idol om han är Batman (länk). Utan tveka svarar Trump: ”I am Batman”.