SKOLVÅLDET. Privatpersonen Claes Mård filmade upploppen vid Alléskolan i Hallsberg under måndagen.

För det har han nu kallas upp till sin arbetsgivare.

– Jag fick samtal om att jag skulle komma upp och förklara mig. Jag kanske förlorar jobbet nu, säger han till Samtiden.

Claes Mård har en son som går på Alléskolan i Hallsberg. När han fick höra om upploppen under måndagen åkte

han ut med sin bil och livesände vad han såg från olika ställen runt skolan och andra platser i Hallsberg (länk).

I  filmen syns grupper av personer som deltog i upploppet, samt poliser med kravallutrustning. Claes säger i filmen att det handlar om invandrargrupper som bråkar.

– I fredags var det ett invandrargäng från Örebro som var här och försökte ta makten, säger han.

För att han har filmat, lagt ut materialet samt sagt att det är invandrarrelaterat ska han nu kallas till ett möte med ledningen i studieförbundet ABF, där han arbetar.

– Min arbetsgivare ringde upp mig för det här och jag kanske förlorar jobbet, säger han.

Han fortsätter:

– Jag har rätt att säga sanningen. Annars är frågan om vi har en demokrati. Om jag förlorar mitt jobb är det jättetråkigt, men jag gör det här för min sons skull, för det samhälle han ska växa upp i.

Claes Mård fick även ta emot hot under gårdagen, men fick också mycket positiv respons.

Elever rädda

Claes Mård tycker att utvecklingen med otryggheten på skolan är tragisk.

– Eleverna är rädda, de vet mer än de vågar säga. Vad händer nästa gång gänget kommer tillbaka?  Kanske de är ännu fler då? I måndags var andra gången de kom till skolan på bara några dagar.

Han är också kritisk till att skolan under tisdagen inte har berättat mer för eleverna om vad som egentligen hände.

– Det var ändå våldsamt upplopp. Men skolan tog inte upp något särskilt om det efteråt. Det verkar som om det är locket på, säger han. 

Bakgrund

Oroligheterna hade börjat redan på fredagen då två grupperingar drabbade samman på gymnasieskolan i Hallsberg. En anonym läsarfilm visar hur personer i matsalen kastar stolar och andra tillhyggen inne i skolbyggnaden (länk). Polisens insatschef Mats Öhman säger till SVT (6/3) att det rörde sig om en grupp på 25-30 personer som var hotfulla och besvärliga. Polisen begärde då förstärkning och tre bussar från Örebro kom till platsen.

Kom försedda med tillhyggen

Skolan hade därefter kontakt med polisen över helgen och var beredda på måndagen med vakter och rondering i preventivt syfte ifall bråken skulle blossa upp på nytt.

Vid lunchtid på måndagen när polisen var på plats startade ett upplopp ute på skolområdet. Polisen gav order att elever och personal skulle sätta sig i säkerhet då man sett grupperingar på 25-30 maskerade personer försedda med olika tillhyggen, framför allt stora stenar.

Låsa in sig

Skolan gick snabbt ut på intranätet och meddelade alla elever och personal att låsa in sig. Man blockerade även alla dörrar under två timmar. Både polisen och journalister från SVT fick stenar kastade på sig. Polisens uppfattning är att ett 10-15-tal av de som bråkade i fredags kom tillbaka under måndagen maskerade. De var maskerade och kastade stenar och gatsten mot polisen. Rubriceringen är våldsamt upplopp. Polisen grep elva personer, en yngsta född 2001 och den äldsta 1989. Enligt polisen ska de gripna inte vara elever som går på skolan.

– Det var rätt obehagligt. Det var innan vi fått på oss hjälmar och attacken kom som blixt från en klar himmel. Hade någon fått en i huvudet hade de gått illa. Det var ganska nära att träffa polisen faktiskt, säger insatschef Mats Öhman till SVT (6/3). 

Elva personer greps

Skolchef Marie Kilk säger till SVT:

– Det är förskräckligt och något jag i min vildaste fantasi inte skulle tänka och tro.

Under tisdagen säger hon till Samtiden att det är lugnt men att skolan har möten för att uppdatera handlingsplanen.

”Alléskolan kommer i samråd med Polisen att vidta alla tänkbara åtgärder för att kunna garantera säkerheten”, skriver skolan på sin hemsida. Undervisningen kommer att bedrivas som vanligt.