YTTRANDEFRIHET. För att ha filmat och lagt ut en bit av verkligheten offentligt har musikern Claes Mård nu förlorat sitt jobb. Enligt Claes har han tvingats berätta sin politiska åsikt och försökt förmås gå ut med att han har adhd och därmed inte skulle förstå så bra. Under onsdagen fick han beskedet han befarade – sparken.

Det var vid invandrarupploppen på gymnasieskolan i Hallsberg i början av mars som Claes Mård åkte runt och filmade och la ut på facebook. Han hade sin son på skolan och efter att ha fått sms att sonen var i säkerhet dokumenterade han och kollegan Nayana Gulstad från olika platser.

Han blev därefter kallad till sin chef på ABF för ett samtal där han skulle förklara sin politiska hemvist, samt blev tvingad att be om ursäkt för ordval i filmen (blatte). Enligt Claes har han och Nayana Gulstad även blivit uppmanande att gå ut med att de har adhd och autism, för att allmänheten inte ska tycka att de är tillförlitliga. Samtiden har tidigare skrivit om det här och här. Claes Mård har en halvtidsanställning och får nu inte längre åka ut med sångerskan Nayana Gulstad och spela för de äldre i ABFs regi. Enligt uppgift träffar paret advokat Jenny Fugleberg nästa vecka.

Grundlagsskyddat
Jenny Fugleberg kan inte bekräfta om hon kommer att anta ärendet eller uttala sig om fallet specifikt. Däremot kan hon svara generellt på vad som gäller.

– Det är en grundlagsskyddad rätt att inte behöva uppge sin politiska åsikt.

Angående att tvingas berätta att man har funktionshinder, säger Jenny Fugleberg:

– Det är diskriminerande att offentligt tvingas tillkännage att man har en funktionsnedsättning och att det i sin tur gör att man är mindre förståndig, säger advokaten som har jobbat med arbetsrätt i många år.

Jenny Fugleberg tillägger att är det så att byrån åtar sig ärendet kommer man att vara två advokater.

ABFs ansvarige chef, ombudsmannen Peter Zetterman, har inte gått att nå.