Centerpartiet gör allt för att inte behöva ta regeringsmakten, istället vill man styra landet från baksätet. Partiet säger sig inte vilja ta stöd av SD, men deras nya utspel om att bryta ut delar av statsbudgeten kräver stöd av SD för att lyckas.

I Dagens Industri rapporteras om ett nytt utspel från Centerpartiet. Man vill bryta ut delar av statsbudgeten och fälla regeringens förslag.

Centerpartiet tänker sig att stoppa regeringens förslag att skärpa 3:12-reglerna som innebär höjning av skatterna för småföretag. Partiet vill också stoppa höjningen av kilometerskatten och att den statliga inkomstskatten ska betalas av fler.

Detta ska ske genom att Alliansen inte lägger en gemensam budget, och på det sättet tvingar den rödgröna regeringen att avgå, utan genom att lägga en mer begränsad reservation om de ekonomiska ramarna för statsbudgeten.

Om detta utspel finns finns flera reflektioner att göra.

1) I sak är flera av förslagen om att stoppa regeringens skattehöjningar bra.

2) Centerpartiet fortsätter dock hävda att man inte söker stöd av Sverigedemokraterna. Men Centerpartiets nya strategi att bryta ut delar av statsbudgeten kan bara bli verklighet om Centerpartiet får stöd av Sverigedemokraterna. Centerpartiet måste sluta hyckla. Man kan inte åstadkomma någonting överhuvudtaget utan stöd från SD. Tala som folk! Med varandra.

3) Man måste också fråga sig varför Centerpartiet nöjer sig med att försöka styra landet från baksätet? Om man ändå tar stöd av Sverigedemokraterna, varför inte lägga en Alliansbudget och ta över regeringsmakten?

4) Och det är på sin plats att fråga: Vad är det som säger att Stefan Löfven kommer acceptera att viktiga delar av hans budget faller? Statsministern kan deklarera att statsbudgetens ekonomiska ramar är en kabinettsfråga och att regeringen avgår om deras förslag faller. Vad gör Centerpartiet då? Springer och gömmer sig?

Nej, om Centerpartiet har någon moral och ledarförmåga ställer man upp på Moderaternas förslag om att lägga en Alliansbudget och samtalar med Sverigedemokraterna.

Partipolitiken blir alltmer krystad i Sverige. Alliansen kan ta över regeringsmakten, men vägrar. Att då bakvägen försöka sticka hål på regeringens budget, utan att vara beredd att ta ansvar för landet, är oansvarigt och någon som Thorbjörn Fälldin aldrig skulle ha ställt upp på.