STOCKHOLM. Polisen vände sig till Aftonbladet och Expressen för hjälp att identifiera en man som misstänkts för sexofredande mot flera kvinnor och flickor i åldern 15-22 år. Men tidningarna valde att inte hjälpa till. De publicerade bara en video där de gjort den misstänkte mannen oidentifierbar. – Vi har vänt oss till dem för att få hjälp. Sen blev det inte så som vi hade hoppats på utan de visade inte hans ansikte, säger förundersökningsledare Cecilia Närfors till Samtiden.

På det övervakningsmaterial som polisen skickat till tidningarna syns en man sittandes på en buss. Men det går inte att identifiera honom då han är maskerad av Aftonbladet och Expressen. Mannen misstänks ha tafsat på flera kvinnor och flickor, några så unga som 15 år.

Polisen var beslutsamma med att utreda ärendet och ville minska risken att fler tjejer blir utsatta för mannens gärningar. Därför ville de ta hjälp av allmänheten för att identifiera den misstänkte mannen, något som polisen gör ibland när en utredning inte kommer längre.

– Vi använder oss av medier för att komma vidare i en förundersökning. För oss är det viktigt att gärningspersonen blir identifierad och gripen, säger förundersökningsledare Cecilia Närfors.

Ville ni att de skulle gå ut med den omaskerad eller maskerad?
– Omaskerad, säger hon.

Men tidningarna verkar inte ha litat på polisens bedömning och ville inte visa ansiktet på den misstänkte. De krävde bättre bevis än att sex kvinnor och flickor har blivit utsatta av mannen och att det syns på filmerna hur de reagerar när mannen håller sin hand mot deras skrev och rumpa.

– Aftonbladet och Expressen har sagt lite olika men i princip att man inte ser brottet på filmen. Det finns ju ingen kamera på bussen som är riktad ner mellan benen på folk, säger hon.

Eftersom de maskerade bilderna inte gav något resultat valde polisen att publicera bilderna på sin webbplats. Men enligt Cecilia Närfors får de inte samma genomslag som en publicering i Aftonbladet eller Expressen.

– När polisen lägger ut en bild på nätet blir det inte så stor spridning. Det är inte så många som går in och tittar på polisens hemsida, säger hon.

Båda tidningarna har även valt att utelämna delar av signalementet.

Samtiden har sökt Aftonbladet och Expressen för en kommentar.

Signalament
Bild på misstänkt sexofredare

Bild från en övervakningskamera på buss 873 mellan Gullmarsplan och Tyresö. Foto: Polisen

Man 40-45 års-ålder.
170-185 cm lång.
Ej svenskt utseende, men ljus hy.
Mörkt kort hår och mörka markerade ögonbryn.
Stor näsa.
Grov hy med gropar eller ärr.
Normal kroppsbyggnad.
170-185 cm lång.
Ej skägg eller mustasch, men mörkt skäggstubb vid något tillfälle.

Har du sett något som kan hjälpa Polisen? Eller själv blivit utsatt av denne man? Kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Om man ser mannen framför sig uppmanar polisen allmänheten att ringa 112.

Tre bilder på den misstänkte sexofredaren.

De tre bilderna på den misstänkte i sin helhet. Sammansatt i en bild av Samtiden. Pixelering av polisen. Foto: Polisen

Källa: Polisen