VÅLDSPIRALEN I MALMÖ. Inrikesminister Anders Ygeman (S) besökte Malmö, mindre än ett dygn efter att den senaste dödskjutningen ägt rum.

– Jag och regeringen tar utvecklingen i Malmö på största allvar, säger Anders Ygeman  till TT. Men åtgärderna framstår missriktade och svaga i förhållande till vad som ska bekämpas.

Under söndagen sköts en man ihjäl utanför Möllevångstorget. Det var bara den senaste i raden av mord och mordförsök i Sveriges tredje största stad. I januari sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i stadsdelen Fosie, en vecka senare sköts en 16-årig pojke vid en busshållplats i Rosengård och förra veckan blev en vaktmästare skjuten med flera skott och vårdas för livshotande skador. En 15-åring är gripen för dådet. Den senast dödsskjutne mannen hävdas dessutom varit misstänkt men friats i en synnerligen rå gruppvåldtäkt som sex män ska ha utfört i timmar under pistolhot.

Kameraövervakning och husarrest

På pressträffen erkände Ygeman att regeringen gjort misstag.

– Jag tror att vi har varit för svaga för att slå ut de här kriminella gängen och låtit dem få för stort utrymme.

Inrikesministern pekade på ett 30-tal åtgärder som redan tagits men också nya förslag, som införande av jourdomstolar, för att snabbare kunna döma förövare, samt att dubblera straffen vid vapenbrott. Andra förslag var att utreda utökad användning av kameraövervakning, att polisen får möjlighet till hemlig dataavläsning där man kan ta del av krypterad information, samt tillämpa telefonavlyssning. Han ville också ha mer myndighetssamverkan.

Unga förövare släpps ofta utan åtgärd på grund av sin ålder och för att stävja det föreslog han att unga ska kunna dömas till husarrest med elektronisk fotboja, så att ”de inte ska kunna vara ute och ränna”. Ett märkligt ordval kan tyckas, när 15-åringar skjuter skarpt mot medborgare.

Ny brutalitet

Thomas Ahlstrand, chefsåklagare i Göteborg, med stor erfarenhet av grova våldsbrott, skrev i november en debattartikel, (länk) som inte är mindre aktuell idag. Han beskriver den nya gängkriminaliteten och två förändringar sticker ut: ”Gängen skiter i oss och våra värderingar på riktigt. Och brutaliteten.”

”Vi är handfallna. De skjuter, sådana de upplever som konkurrenter, eller sådana de tycker har kränkt dem, de spränger dem i luften, och de bryr sig dessutom inte om ifall de skulle döda andra i stället. Och vi förstår dem inte och vi kan inte hantera dem.”

De nya kriminella visar en brist på lojalitet mot det svenska samhället. Istället finns lojaliteten mot klanen, familjen, enligt Ahlstrand. Det beror givetvis på att den grova brottsligheten till stor del idag är invandrad, vilket var visselblåsaren och polisutredaren Peter Springares viktiga ståndpunkt, tillsammans med att detta faktum mörkas och därför inte kan hanteras på ett konstruktivt vis. Invandrare, särskilt från vissa kulturer och områden, är överrepresenterade vid grova våldsbrott. Samt att den stora andelen polisresurser som denna brottslighet tar i anspråk dränerar all annan verksamhet.

Delar värderingar

Thomas Ahlstrand jämför med hur Sverige har tradition att hantera kriminella: ”med skyddsåtgärder, med övervakning, med terapi, med utbildning och – i sista hand – med fängelsestraff som ska innehålla delar av allt detta. Vi involverar deras familjer. Och underförstått i alla våra åtgärder ligger föreställningen att den kriminelle egentligen delar våra värderingar, vår moral och vår samhällssyn.”

Numera ser det inte ut på det viset.

Ingen lojalitet till samhället

”För de gängkriminella vi möter i dag är inte unga män som varit chanslösa i livet. De har inte kommit snett. De har inget missbruk. De delar helt enkelt inte våra normer, och de har absolut ingen lojalitet eller ens vilja till lojalitet gentemot samhället. En dom till fängelse är ingen skam, den är ett besvär, något obekvämt, något att undvika för att det är opraktiskt och långtråkigt att sitta inne”, skriver Thomas Ahlstrand och fortsätter:

”Lojaliteten är däremot oerhört stark när det gäller gänget, kompisarna, familjen, klanen, kvarteret; och den är dubbelriktad”, skriver han. Därför går det inte alltid att involvera familjen, de kan ofta anse att ”grabben är bra, han drar hem pengar”.

Thomas Ahlstrands inställning är att det kommer att bli värre. ”Det finns mycket vapen i omlopp och de har mycket pengar. Brutaliteten kommer att öka.”

Inte köpa sprit svart

Tillbaka till inrikesministerns svar till dagens Malmö. Ygeman säger att man ”tillsammans med medborgarna kommer att segra mot de gängkriminella.

– Du som medborgare har också ett ansvar, säger Anders Ygeman som anser att medborgare har ett ansvar för att inte göda kriminella organisationer, genom att exempelvis köpa sprit, kokain eller klippa sig och åka taxi på svarta marknaden.