Natten blev orolig i Rinkeby. Upploppen blev så våldsamt att polisen tvingades skjuta för att stoppa våldsverkarna. Hotade ringde polisen men fick ingen hjälp utan blev misshandlade. Plundring av butiker utfördes. Bilar sattes i brand.

Under nattens våldsamma upplopp i Rinkeby gick flera maskerade personer till angrepp mot polisen med stenkastning. Polisen kände sig då så trängd att man avlossade skott som inte var avsedda för att varna.

– Man avlossade ett skott som är betecknat som verkanseld, säger polisens presstalesperson Lars Byström till Expressen.

Stenkastningen blev så aggressiv att polisen fick retirera. Poliser blev träffade och skadade. Händelsen rubriceras som våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Ingen person ska ännu ha gripits i samband med stenkastningen.

Hela området blev laglöst land. En person som befann sig på torget blev misshandlad och en person som var på väg hem blev misshandlad och rånad.

Ett vittne på platsen rapporterar att poliserna drog sig tillbaka till en bensinmack i samband med att stenkastningen inleddes. Upp emot 30 ungdomar ska ha deltagit, och enligt vittnet ska de ha spärrat av en väg för att brandkåren inte skulle kunna ta sig fram.

Lokaltrafiken SL har, efter beslut från polisen strax före klockan 22, ställt in busstrafiken i området.

Ett flertal skyltfönster i Rinkeby centrum krossades och butiker plundrades. På morgonen meddelade polisen att ett tiotal bilar sattes i brand under natten.