STOCKHOLM. Igår var bokreleasen av ekonomen Tino Sanandajis bok ”Massutmaning – Ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende” (Kuhzad Media). Boken har varit efterlängtad av många. Kanske inte minst av alla de som har fått den till stånd genom att skänka pengar. Sanandaji har nämligen slagit svenskt rekord i crowdfunding – alltså gräsrotsfinansiering. Han samlade på kort tid in pengar till hela finansieringen av boken på förhand.

Det har talats om att det kommer att bli årets viktigaste debattbok. För många har Tino Sanandajis oförtröttliga kamp för att redovisa fakta om invandringen och dess konsekvenser setts som mycket viktig. Man har också uppskattat hans envishet att slå ner på makthavares slirande på statistik och uppenbara osanningar, som exempelvis att invandringen är lönsam eller att de flesta av de asylsökande som kommer är högutbildade.

Igår var det alltså dags för att släppa boken, som författaren arbetat med i ett år. Tino Sanandaji var inbjuden till riksdagen av Staffan Danielsson (C) och Jan Ericson (M) för att föreläsa om boken. Danielsson uppger på facebook att det var många som kommit för att lyssna om än inte från alla partier. Bokreleasen hölls på Berns i form av ett auditorium med en panel av flera nationalekonomer där Sanandaji presenterade sina slutsatser och åtgärdsförslag.

”Rappt och pedagogiskt redogjordes för Sveriges utveckling från ett etniskt och kulturellt homogent land till ett land där 17 procent av befolkningen består av invandrare, för anställningsgap och lönegap mellan inrikes och utrikes födda, för ökningen av antisocialt beteende i form av bilbränder, för relationen mellan invandring och kriminalitet med mera”, skriver Ann Heberlein som recenserat boken på Ledarsidorna.se (länk)

Boken har av de större redaktionerna hittills uppmärksammats av SvDs ledarredaktion (länk) liksom av Expressens (länk). Många är nu spända på hur boken kommer att tas emot av resten av medievärlden, om den kommer att få rättmätig uppmärksamhet eller tystas ner. För två år sedan, när professor Karl Olof Arnstberg och journalisten Gunnar Sandelin släppte sin bok ”Invandring och mörkläggning: en saklig rapport från en förryckt tid” (Debattförlaget, 2014) mottogs den fientligt av mainstreammedia. Ingen ville ha med den att göra och författarna fick efter mycket rabalder in en uppmärksammad annons i DN om sina slutsatser i boken.

Det återstår att se hur stort genomslag ”Massutmaning” får i offentligheten.