Att den svenska ”feministiska” regeringen framträdde i Iran iklädda slöjor har blivit världsnyhet. Underkastelse eller rimlig anpassning till islam?

Efter det att den svenska delegationen med statsminister Stefan Löfven framträtt i Teheran har flera internationella medier slagit upp det.

BBC skriver under rubriken Sweden defends officials wearing headscarves in Iran (länk). Sverige försvarar att man officiellt bär slöjor i Iran.

Sverige säger att man har världens första ”feministiska regering”. Men en framträdande iransk kvinnorättsaktivist och även svenska politiker har kritiserat beslutet.

Den iranska journalisten Masih Alinejad jämförde foto av svenska kvinnor alla iklädda slöjor när de nyligen hälsade på Irans president Rouhani med det foto då svenska vice statsministerns Isabella Lövin omgiven av kvinnliga kollegor undertecknar ett dokument, hånande amerikanske presidenten Donald Trump för hans politik mot abort.

Kvinnor i svenska regeringen ”borde fördöma liknande ojämlikheter i Iran”, skriver Alinejad i en Facebookgrupp som uppmandar iranska kvinnor att fotografera sig utan slöja. ”Om du är feminist och du bryr dig om jämställdhet borde du utmana ojämlikheten överallt”, säger hon till BBC. De svenska ministrarna ”måste stå upp för sina egna värderingar”, menar hon.

Washington Post skriver under rubriken Sweden’s ‘feminist’ government criticized for wearing headscarves in Iran (länk), att människorättsaktivisten Hillel Neuer twittrade
”Walk of shame: Women of Sweden’s ”first feminist government in the world” don hijab as they walk past Iran’s Rouhani” (Skamlighetens parad: kvinnor i Sveriges ”första feministiska regering i världen” bar slöja när de paraderade förbi Irans Rouhani.)

Daily Express har rubriken Fury as feminist Swedish minister wears HIJAB as she ’bows down to oppressive’ Iran (länk).
“När feministiska regeringsföreträdare dyker upp, alla iklädda slöja, och istället för att göra avtryck säger till kvinnor att acceptera det”, säger Amine Kakabaveh till tidningen.

Också många andra medier har uppmärksammat den svenska delegationen i Iran. Flera visar att varken Tysklands Angela Merkel eller Storbritanniens Theresa May dolde håret när de mött iranska regimens företrädare. Regeringsdelegationer företräder sitt eget land, och har ingen anledning att underkasta sig andra länders regler. Men om man däremot anser det andra landets kultur är överlägsen den egna, kan det däremot vara logiskt.