NO GO ZONER. Trump: ”Look at what is happening last night in Sweden! Sweden?! Who could believe it???” Rinkeby igår: Upplopp, bränder, misshandel, plundring av butiker och stenkastning mot polisen. Polis skjuter verkanseld för att situationen eskalerar så allvarligt. ”Som en krigszon” beskriver en frilansjournalist på plats. Tajmingen var slående.

Skademinimeringen efter Trumps rättframma uttalande om Sverige var i full gång när förorten Rinkeby antändes och exploderade i våldsamma upplopp. Det skriver också statsvetaren och TV4-profilen Marcus Oscarsson på sin facebook. Han tror att Sverigebilden nu ”är i fritt fall”.

”Tajmingen på nattens upplopp innebär sannolikt att den s.k. Sverigebilden, som myndigheter jobbat årtionden med att bygga upp, nu är i fritt fall enl min analys”.

När rapporterna om upploppen kom i går kväll var det bara timmar efter Trumps uttalande om hur invandringspolitiken förstört Sverige och svenska regeringsföreträdare och media motsatt sig bilden.

(Läs tidigare artiklar i Samtiden här och här.)

Marcus Oscarsson: ”Nattens upplopp kommer att kablas ut över hela världen och Sverige kommer pekas ut som ett land där kriminaliteten löper amok, inte minst i USA – där brottsligheten är mycket, mycket värre, men det kommer inte att inkluderas i nyhetsrapporteringarna världen över.”

Sveriges rykte tar allvarlig skada

Marcus Oscarsson tycker inte att man ska underskatta kraften i USA:s presidents genomslag.

”Brottsligheten blir nu en ännu mer central fråga i svensk politik och opinion. Sveriges rykte både utrikes och inrikes tar kraftig skada”, skriver han och nämner också skadan för drabbade bilägare, skadad polis och plundrade butiksägare.

Våldsamt upplopp

Den tändande gnistan igår var när polisen skulle gripa en person vid tunnelbanan. Stora grupper personer attackerade polisen med stenar. Då polispatrullen bara var tre stycken tvingades de att retirera och invänta förstärkning. Bilar sattes i brand och våldsamheter eskalerade, men räddningstjänsten kunde inte åka in förrän polisens förstärkning kommit. Busstrafiken hade stängts av. Hundratals poliser kämpade sedan i ett regn av stenar och kaos. En polis upplevde situationen som så trängd att denne sköt verkanseld mot angriparna, men missade. Ingen greps. En DN-fotograf misshandlades. Butiker slogs sönder och plundrades.

No go zon

Denna beskrivning kan inte annat än stämma in på en no go zon. Detta är en plats där människor som är fientliga mot det svenska samhället och dess representanter har tagit kontrollen, ”äger territoriet” och bestämmer vem som har rätt att vistas där.

Nu hårdnar kampen om orden och begreppen, som hör samman med verklighetsbeskrivningen. Redan innan upploppen i Rinkeby hade SR tre inslag – på engelska – där de redogör för varför dessa invandratäta problemförorter inte kan kallas för no go zoner. Police: There are no `no-go zones in Sweden (15/2), Life in a ”particularly vulnerable area” (16/2) och Negative images about Sweden peaked last year (17/2).

Kampen om orden

Flera alternativmedier övergick under dygnet till att ha rapporter på engelska. Sajten Nyheter Idag hade ett inslag som kommentar till den amerikanske presidenten: ”Donald Trump is correct – I live in an immigrant area in Sweden and it is not working well.” Sajten Fria Tider skriver detaljerat om upploppen på engelska.

Poliserna som hade uttalat sig i Ami Horowitz dokumentär om Sverige  gjorde avbön i SVT under gårdagen (20/2). De trodde inte att deras uttalande skulle användas i ett sammanhang som handlade om invandring, sa de. De hade bara uttalat sig om brottsligheten. Som om en filmare inte behöver samla ihop olika vittnesmål för att sedan sammanställa sin bild.