Ska kvällens Oscarsutdelning bli en ny flopp? År efter år har Hollywoods största fest förlorat tittare i takt med att filmbranschen blivit allt mer politiskt vänsterradikal.

Förra årets gala tappade 6 procent av tittarna, jämfört med 2015. Och 2015 tappade man 16 procent av tittarna jämfört med 2014. I ett årtionde har intresset för filmindustrins största fest svalnat rejält hos publiken.

Och i Hollywood Reporter skriver den välkände konstprofessorn Camille Paglia om Oscarsgalans glamour förr och nu under rubriken, ”Prakten och elegansen i Hollywood är borta” (Grandeur of Old Hollywood Is Gone):

Den mytiska storslagenheten i Hollywood och dess roll som minnestempel över gudomliga filmstjärnor har försvunnit.

En anledning till att publiken tröttnat är att skådespelare börjat leka politiker och gör mängder med vänsterextrema uttalanden. Meningen med film är att underhålla eller genom det speciella medium som rörliga bilder är, förmedla budskap på ett annat sätt än det som just politiker står för. Men istället utnyttjar skådespelare sitt kändisskap för att propagera precis som politiska aktivister.

Underhållning och kulturellt vidgade vyer har förvandlats till något av ett dagis för rika skådespelare som vill leka världssamveten, utan att själva göra minsta uppoffring. I amerikanska sociala medier påpekas att George Clooney äger flera slott med många tusen kvadratmeter bostadsyta och hundratals rum, men att han själv inte ger husrum åt en enda flykting eller tiggare. Ändå anser han sig ha mage att läxa upp politiker i Amerika och Europa för att de inte tar emot fler.

Meryl Streep klagar gärna på att USA och Europa inte är mer mångkulturellt, men hon vill gärna slippa det i sin egen vardag. Under presskonferens vid senaste Berlin Film Festival fick hon kritik för att den jury hon ledde endast bestod av vita och skämtade bort det med: ”Vi är alla afrikaner egentligen” (We’re all Africans really).

Så har vi Leonardo DiCaprio som flyger jorden runt i privat bränsleslukande jetplan för att tala om att folk måste tänka på klimatförändringarna och sluta släppa ut avgaser. Det skulle aldrig falla honom in att själv ändra livsstil och avstå från något för miljöns skull.

Det är tröttsamt att höra dessa hycklare använda sitt kändisskap för att babbla politik, något de inte vet ett dugg mer om än mannen och kvinnan på gatan.

För att vara rättvis mot skådespelarskrået ska sägas att inte alla är vänsterradikalismens största hycklare. Clint Eastwood, Morgan Freeman och Kurt Russell har andra värderingar än vänstern och framför intelligenta resonemang om frihet och eget ansvar. När de blir tillfrågade.

Men tyvärr är de undantagen som bekräftar regeln. Vänstern har lagt beslag också på Hollywood och använder filmer för att sprida vinklade budskap. Det handlar inte längre om konst, om skådespelarens förfinade uttolkningar eller berätta på nya sätt om livets obegripligheter, utan om att trycka ner vänsterns förvridna uppfattningar i halsen på biopubliken.

Oscars är en termometer på hyckleriet och risken är stor att nya bottenrekord slås ikväll.

*

Se mer: Hollywood Reporter (länk), Hollywood Deadline (länk), Variety (länk), Breitbart News (länk), Daily Mail (länk), 60 Minutes/YouTube (länk), CNN/YouTube (länk), NY Daily News/Erixon (länk), HotAir/Erixon (länk)