Domen mot SVT-journalisten som olagligt smugglade in en person i Sverige har fallit. Det blev villkorligt fängelse med samhällstjänst för människosmuggling. Men framför allt blottas en häpnadsväckande inkompetens och brist på professionalitet.

Våra gamla utrikeskorrespondenter vänder sig säkert i sina gravar när de hör hur deras efterföljare inte kan skilja på jobbet och privata känslolivet. Fredrik Önnevall har gjort alla fel en journalist kan göra när han tog med sig en pojke utan pass och visum från Syrien till Sverige. Han agerar som en naiv turist och aktivist, inte som en professionell reporter. En dödssynd för hederliga journalister.


  • Önnevall har gjort sig själv till storyn.
  • Fokus flyttar bort från det han skulle rapportera om.
  • Han har begått brott.
  • Han har gjort det genom att använda medel som skattebetalarna betalat i licensavgift.
  • Journalister ska rapportera, inte bli aktör på plats.
  • Genom att agera aktivist slutar han vara neutral observatör och blir part i konflikten vilket gör alla journalister till måltavlor för våldet.
  • Han uppmuntrar andra att begå brott, som människosmuggling.

Man kan också fråga hur vi ska bedöma andra journalister som bevakar kriser och konflikter och inte ingriper för att hjälpa. Vilken moralisk skuld lägger han på dem som rapporterar från svältdrabbade områden?

Någon egen uppoffring för Önnevall är det dessutom inte tal om, eftersom han överlämpar kostnaderna på andra så snart man anlänt till Sverige.

Därför är det olyckligt att det inte blev tre månaders fängelse och bokstavlig inlåsning som påföljd. Tingsrättsdomen kommer att överklagas vilket innebär att hovrätten kan skärpa straffet.