I förra veckan sände Fox News en intervju med filmaren Ami Horowitz som gjort en dokumentärfilm där han visar hur det officiella Sverige döljer problem som invandring fört med sig. President Trump hänvisade till intervjun om Sverige i sitt massmöte i Florida i helgen. Det fick svenska etablissemang att sätta kaffet i vrångstrupen.

I intervjun påpekar Ami Horowitz att svenska myndigheter försöker dölja invandringens konsekvenser för brottsutvecklingen.

Nu hävdas det i svenska etablissemangsmedier att intervjun och dokumentären är vinklad och partisk. Det är som att svenska medier för första gången får känna på hur det är att vara på den andra sidan, den sida vars synsätt förtigs. Det blir förhoppningsvis en nyttig läxa.

Det grundläggande budskapet som Ami Horowitz för fram är korrekt. Till och med Sveriges justitieminister har i parlamentet bestämt sagt att man medvetet vägrar ta fram ny brottsstatistik som tar reda på invandrares delaktighet. Det finns svart på vitt i riksdagens protokoll. Fakta som inte kan förnekas av någon.

Regeringen mörkar medvetet. Och etablissemangsmedierna har inte framfört någen som helst kritik mot att aktuell samhällsutveckling inte blir analyserad och fakta därmed undanhålls samhällsdebatten. Inte ett kritiskt ord. Man har istället sett det som ett diskussionsämne där för och emot nya faktaunderlag är lika legitima ståndpunkter.

Det finns en växande tysthetskultur inom etablissemangen som går ut på att om man lyckas få tyst på samhällsdebatten försvinner också problemen.

Det är en huvudlös strategi som förtjänar kritik.

*

Se intervjun som blev ett nyhetsinslag i Fox News i YouTube (länk)