Det som på Miljöpartiets riksdagskansli sades vara en omplacering på grund av kärleksaffär, var egentligen ett avsked på grund av Rysslandskontakter som utgjorde en säkerhetsrisk. Säpo ska vara informerad om situationen.

En tjänsteman tvingades bort från sitt riksdagsjobb för Miljöpartiet eftersom han anses vara en säkerhetsrisk. Enligt uppgifter ska han ha haft täta kontakter med Rysslands ambassad.

– Han försökte introducera MP-politiker för sina ryska vänner, säger en källa till Aftonbladet (länk).

Det var under våren 2015 som Miljöpartiets politiska tjänsteman i riksdagen placerades om. Senare samma år upphörde anställningen och sedan dess har han lämnat partipolitiken. Den officiella förklaringen var en tidigare kärlekshistoria med partikamrat, som påstods utgöra ett arbetsmiljöproblem.

Men den verkliga förklaringen ska ligga i mannens täta kontakter med Ryssland – som ska ha ansetts utgöra en säkerhetsrisk.

Syftet bakom de täta kontakterna med Rysslands ambassad ska ha varit att få MP att ändra riktning till en mer ryssvänlig inställning. När mannen 2014 sökte jobb på UD stötte han på patrull, uppger en källa för Aftonbladet.