MEDIA. Tryckfrihetsmålet Jim Olsson mot Expressen är avgjort. Kvällstidningen vann genom en politisk jury med hemligt domskäl. Detta trots att det slogs fast att tidningen tillskrivit pensionären Jim Olsson osanna kommentarer, där han framställdes som våldsbejakande rasist. Expressen skryter över sin seger, och missar inte tillfället att återigen hänga ut Olsson med bild på sin förstasida på pappersupplagan, där de kallar honom “näthataren” samt att de vann med “60-0”.

Under torsdagen avgjordes det uppmärksammade fallet i Stockholms tingsrätt och tidningens chefredaktör Thomas Mattsson friades. Tryckfrihetsmål avgörs i två steg där det första är att en jury bestående av politiker prövar fallet. Om sex av de nio politikerna finner publicisten skyldig övergår ärendet till jurister för en andra bedömning där man har möjlighet att fälla tidningen för förtal.

Hängt ut

Bakgrunden är att kvällstidningen har granskat och hängt ut Olsson för politiska åsikter som han skrev i kommentarsfält på internet. Juryn håller med om att Olsson tillskrivits felaktiga citat av Expressen, som enligt Olsson får honom att framstå som en våldsbejakande extremist. Ändå väljer politikerna att fria tidningen på de 60 åtalspunkterna.

“Unik dom”

Jim Olssons advokatbyrå, Advokatfirman De Basso kommenterar fallet på sin facebook (länk):

”Domen är unik då det var ostridigt att Expressen tillskrivit Olsson osanna kommentarer där han framställdes som våldsbejakande rasist och att Expressen vägrat ta bort de osanna kommentarerna under två år.

Expressen anförde att de råkat sortera lappar med kommentarerna i fel mapp, därav den felaktiga publiceringen. Vidare att de osanna kommentarerna var representativa för Olssons åsikter ändå. Vad som frikände Mattsson kommer vi aldrig få veta, eftersom att juryns beslut inte innehåller någon motivering. Domen går inte att överklaga.”

Stort folkligt intresse

Fallet har dragit till sig ett stort folkligt intresse och genom tidningen Fria Tider startades en insamling för att stötta pensionären med rättegångskostnader mot mediajätten. Efter att ha förlorat målet tvingas nu Jim Olsson att betala rättegångskostnader både för sitt eget ombud, samt för kvällstidningens ombud, en summa på över en miljon kronor.

Efterskänker kostnader

Men advokatfirman meddelar idag att de har beslutat att avstå från ytterligare kostnader från Jim Olsson. Deras motivering visar att de är starkt kritiska till hur rättssamhället och media fungerar.

”Jag har beslutat att efterskänka lejonparten av vårt arvode. Jag har inte hjärta att begära en krona till av Olsson när hela rättssamhället och tredje statsmakten fullkomligt kört över honom. Pensionären Olsson har nu att svara för Expressens advokatkostnader om över 650.000 kr.”

”Kontrollerar folket och skyddar makthavarna”

Fallet har engagerat många människor, inte minst för att man lyckades samla in en stor summa pengar via Fria Tider till Jim Olssons försvar. Ur kommentarsfält angående domen:

”Jag minns att Expressens policy en gång i tiden gick ut på att tidningen ska försvara den lilla människan mot myndigheter och makthavare. Vet inte om denna föresats fortfarande framhävs i högtidstalen. Men den dubbla processen mot Jim (i tidning och domstol) är i alla fall ett hån mot tidningens tidigare så stolta ambitioner.” och ”Allt är upp och ner och bakvänt dagens Sverige. Den tredje statsmakten kontrollerar folket och skyddar makthavarna.”

Frågan är hur detta påverkar det redan skamfilade förtroendet för kvällstidningen.