Inför Frankrikes presidentval i maj stärker Marine Le Pen sin ställning bland kvinnor som känner sig marginaliserade. Franska kvinnor lockas av att nästa president kan vara en frånskild kvinna med tre barn.

Nationella frontens partiledare och presidentkandidat har bedrivit aktiv kampanj för att upphäva det könsglapp som partiet haft i tidigare val, då flera procentenheter färre kvinnor än män röstat på partiet.

Detta som ett led i att Marine Le Pen inte bara ska få flest röster i presidentvalets första omgång i april, vilket redan är sannolikt, utan att hon också i den andra omgången den 7 maj ska få de 50 procent av rösterna som krävs för att bli Frankrikes näste president.

– Kvinnor är nyckeln, säger Nonna Mayer som är opinionsanalytiker på Sciences Po institute i Paris och följt Nationella fronten i 25 år. ”Det är kvinnor som ofta avstått från att rösta som nu stöder Le Pen för att värna sina jobb och säkerhet”, säger Mayer till Bloomberg News (länk).

Fler kvinnor än män har rösträtt i Frankrike, men deras valdeltagande brukar vara lägre. Det utgör en källa till extra stöd för kandidaten som lyckas fånga deras uppmärksamhet. Le Pen väver samman ett budskap om migration, trygghet och ekonomisk stagnation i många franska samhällen. Hon lånar fritt från Donald Trump i kritik mot etablissemangen och deras skuld för aktuella problem.

I valet 2012 fick Le Pen 20 procent av männens röster, men endast 17 procent av kvinnornas. Nu ser hon ut att ha slutit gapet. Nu erhåller hon 26 procent av väljarna av båda könen, enligt en mätning från Ifop.

Nationella fronten har distribuerat fyra miljoner ex av en fyrfärgstidning på temat ”försvara franska kvinnor”. Le Pen presenteras som syster, mamma, jurist, seglare och politisk ledare. Hon lovar att skydda kvinnorna från islamistisk fundamentalism.

I tisdags sände hon en tydlig signal till väljarna under sitt besök i Beirut, då hon vägrade att bära slöja inför mötet med stormuftin, som krävde det av henne. Då ställdes mötet in. Signalerna från Le Pen är helt andra än de svenska kvinnliga regeringsföreträdarna som i Iran lydigt iförde sig slöja när muslimska auktoriteter krävde det.

Förut ansågs det omöjligt att Le Pen skulle vinna i andra omgången, då två kandidater står emot varandra. Om Le Pen möter en vänsterkandidat räknas det allmänt med att det etablerade borgerliga partiets väljare ska rösta på vänsterkandidaten. Möter Le Pen den borgerlige Fillon räkas det med att socialisterna röstar på honom. Det ska mycket till för att övervinna en enad höger-vänsterallians mellan de etablerade partierna.

Men räntan på tioåriga lån i Frankrike har ökat denna vecka, vilket enligt Bloomberg kan vara en indikation på att marknaderna inte utesluter en seger för den Europakritiska och invandrarkritiska presidentkandidaten.