POLISKRISEN. Örebropolisens utredare Peter Springares facebookinlägg fortsätter att spridas och påverka på olika sätt. En som har analyserat betydelsen av Springare-historien är statsvetaren och tv4-profilen Marcus Oscarsson. I en av sina analyser på sin facebook förutspår Oscarsson att frågeställningen som Peter Springare tar upp kommer att bli mycket stor 2018 och kan avgöra valutgången.

Anledningen till det, menar han, är att frågeställningen innehåller flera viktiga egenskaper. Han skriver:

– Brott och straff är något många kan relatera till och bilden är att polisen saknar resurser.

– Den grova brottsligheten uppmärksammas allt mer målande i media.

– Många upplever att media försöker mörka. (länk)

Som exempel tar han att medias fokus inte är den erfarne polismannens huvudbudskap utan istället att polisen själv anmäls. ”SVT är dock ett undantag då de visar en video där han får blommar (länk) .”

Slutsatsen för svensk politik är enkel att dra, enligt Marcus Oscarsson:

” Oavsett hur statistiken ser ut och alldeles oavsett vad media skriver så anser allt fler väljare att det ligger väldigt mycket i det Springare säger. Han slår larm, men blir då själv anmäld och får veta hut i media. Vad effekten blir i opinionsmätningarna kan till och med en bäbis lista ut.” 

Ska passa sig

Det kan tilläggas att rikspolischefen Dan Eliasson har uttalat sig om Peter Springare i SR Örebro.

– Som yrkesman ska han ju naturligtvis vara utomordentligt försiktig när det kommer till frågor om etnicitet, säger Eliasson (länk), vilket av flera kommentatorer uppfattas som milt hot och uppmaning att Springare ska rätta sig i ledet.

Det har också väckt löje att polisen sagt att alla de blommor som tacksamma människor har skickat till polisutredarens arbetsplats inte får fotograferas (länk).

Närmare 100 000 i stödgrupp

Under tiden har facebookgruppen  Stå upp för Peter Springare börjat närma sig 100 000 medlemmar på bara två dagar, och nya medlemmar fortsätter att strömma in. Inlägget har även fått ytterligare spridning internationellt, bland annat i Danmark, Finland och Frankrike (länk).

I en intervju med Nyheter Idag säger Springare att han är väldigt tacksam för allt stöd han har fått.

– Det är enormt många människor som har hört av sig, säger han och uppger också att han kommer att fortsätta med sina uppdateringar på facebook.

– Ja, jag räknar med att göra det, senast under fredagen, säger han (länk).