POLISKRISEN. Det blir inget åtal mot Örebropolisen och visselblåsaren Peter Springare efter hans omtalade facebookinlägg, där han talar klarspråk om invandrares stora överrepresentation vad gäller grova våldsbrott.  Samma dag får Peter Springare starkt stöd av KDs rättspolitiske talesperson Andreas Carlson som kritiserar en osund tystnadskultur (Expressen (17/2).

Förundersökningen mot Peter Springare läggs ned med motiveringen att inlägget inte utgör “en sådan missaktning som avses i brottet hets mot folkgrupp”, meddelades på fredagen. Stödet sedan Peter Springare gick ut för två veckor sedan har varit enormt och en stödgrupp på facebook har cirka 195 000 medlemmar. Flera andra poliser har också gått ut och sagt att bilden stämmer även med deras erfarenheter.

Men den reaktion Peter Springare har fått från den egna ledningen och regeringsföreträdare har tvärtom varit misstro och anmälan. Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson är nu orolig över att en tystnadskultur spridit sig i polisen och menar att reaktionerna på Peter Springares facebookinlägg bekräftar detta. Han skriver att de som jobbar i offentliga professioner är de som först upptäcker brister i våra institutioner.

– Det är därför oerhört viktigt att dessa varnar och rapporterar om problem.

Stämmer inte med bilden som ges till allmänheten

Andreas Carlson skriver:

– Förundersökningsledaren Peter Springare vittnar nu om att hans vardag som polis inte stämmer överens med bilden som presenteras till allmänheten. Han har därför vänt sig direkt till medborgarna för att presentera den fakta han äger. När man granskar reaktionerna ifrån polisledningen på Springares kritik blir jag oroad. Hans närmaste chefers första instinkt är att han ska anmälas. Ledningens informella beslut att anmäla Springare för brott verkar dock ha kommit först och uppfattningen om vad brottet skulle bestått av kom senare.

Därefter kom ”mästrande uttalande” av rikspolischef Dan Eliasson, påtalar Andreas Carlson.

– När sedan självaste statsminister Stefan Löfven går ut och insinuerar, utan att ge några motbevis, att Springare inte sysslar med att ”återge korrekta bilder” är ledet slutet, skriver han.

Mörkanden från musikfestival

Andreas Carlson kopplar också till avslöjandena om polisens mörkanden från musikfestivalen We are Sthlm.

 – För allmänheten blev kulturproblemen uppenbara när det framkom att Stockholmspolisen hade mörkat de sexuella övergrepp som hade skett vid musikfestivalen We are Sthlm, för att de kunde kopplas till gärningsmän med utländsk bakgrund.

Andreas Carlson menar att Springare har avfärdats i en demonstration av ”mjuk makt” utan egentlig diskussion i sak om de problem han lyfter.

– Budskapet till andra poliser blir på så sätt också glasklart – ”Håll käft!”, skriver Andreas Carlson och avkräver, liksom han även gjorde i våras, inrikesminister Anders Ygeman (S) på svar om vad han tänker göra åt tystnadskulturen inom polisen.